Medzi deťmi vo Zvolene sa šíri viróza. Majú vysoké horúčky a zvracajú, nakaziť sa môžu aj rodičia


Foto: Medzi deťmi vo Zvolene sa šíri viróza. Majú vysoké horúčky a zvracajú, nakaziť sa môžu aj rodičia Foto: istock.com/Ilustračné foto

Deti vo Zvolene trápi viróza - majú horúčky, hnačky a zvracajú. Túto informáciu zdieľajú viacerí rodičia v miestnej facebookovej skupine.

Vyskytuje sa vo Zvolene nejaký vírus, pri ktorom majú deti vysoké horúčky a zvracajú? Lebo sa mi dnes ráno dcéra prebudila, skoro 39 horúčka a zvracala,napísala jedna z mamičiek.Kolegyňa v práci včera musela utekať pre syna do školy, lebo zvracal a mal teplotu. Takže, je to dosť možné,“ odpovedala jej Michaela.


Ľubica potvrdila, že sa viróza vyskytla aj v jej rodine a mala podobné príznaky: Áno, aj my sme to mali pred dvomi týždňami. Je to hrozné, zvracanie a hnačky.“ Andrea napísala, že u detí do väčšinou do dvoch dní prejde. Podľa jej slov sa to šíri väčšinou u škôlkarov. U nás v škôlke to dostala celá jedna trieda, doplnila.


Už to tu koluje od septembra. Moja dcéra to hneď 2. septembra schytala a nasledovali sme všetci v rodine do týždňa,“ opísala Eva.

Niektorí rodičia si myslia, že môže ísť o rotavírus. Je to vírus, ktorý spôsobuje najmä u detí od 6 mesiacov do 5 rokov nepríjemné gastroenteritídy sprevádzané nevoľnosťou a vážnymi hnačkami.

Podľa Lucie však každý rodič vie, že teplota 39 a aj viac je u malých detí bežná. „Pokiaľ sa dá teplota zraziť, sám lekár vám povie, že ak teploty trvajú do 3 dní, nemusia ani výsledky nič ukázať. V kombinácii so zvracaním treba dať akurát pozor, aby dieťa nebolo dehydrované,“ dodala.

Naša redakcia v tejto súvislosti oslovila Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici. Článok budeme aktualizovať o ich vyjadrenie.