Pravidlá pre zimné gumy ostávajú na Slovensku napokon po starom, nové zatiaľ potrebovať nebudete


Foto: Pravidlá pre zimné gumy ostávajú na Slovensku napokon po starom, nové zatiaľ potrebovať nebudete Foto: Redakcia

Ministerstvo vnútra SR vyvrátilo správy o zmenách v pravidlách pre zimné pneumatiky. K 1. októbru mali nastať zmeny týkajúce sa predpisov zimných pneumatík pre vodičov na Slovensku. Ako jediné platné označenie zimných pneumatík sa mal uznávať symbol snehovej vločky na pozadí s troma horskými vrchmi (3PMSF). Toto však už neplatí, vodiči tak môžu aj naďalej používať pneumatiky s označením M S, M.S alebo M&S, rovnako aj pneumatiky s označením horského štítu a snehovej vločky (3PMSF), ktoré zvládajú jazdu v snehu a prešli testovaním na zimné podmienky.

„Informácia, že od 1. októbra sa za „zimnú pneumatiku“ považuje u nás len taká, ktorá má horský symbol so snehovou vločkou – 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), teda nie je pravdivá. Pri používaní pneumatík sa nemení na Slovensku nič, naďalej postačujú v zimnom období aj pneumatiky s označením M S, M.S alebo M&S (Mud and Snow),“ informovalo Ministerstvo vnútra SR na sociálnej sieti.

Zatiaľ čo v mnohých krajinách Európskej únie od októbra 2024 začala platiť táto dlhodobo pripravovaná zmena úpravou národných zákonov, na Slovensku zostávajú pravidlá nezmenené. Zákon o cestnej premávke (č. 8/2009 Z.z.) Národná rada SR pre tento účel neupravila. Národné zákony, nariadenia a vyhlášky majú preto prednosť pred medzinárodnými právnymi úpravami, informuje portál Topspeed.sk

Podľa ministerstva sa sprísnené pravidlá označovania pneumatík týkajú iba výrobcov a nového predaja pneumatík, nijako však neovplyvňujú spotrebiteľov. Vodiči, ktorí majú pneumatiky s označením M S, ich môžu naďalej používať aj po 1. októbri 2024. Rezort zároveň apeluje na vodičov, aby sa pripravili na zimnú sezónu a skontrolovali svoje vozidlá, čím môžu znížiť riziko nehôd. 


Povinnosti vodičov v zime a počas dažďa

Zákon neuvádza presný dátum na výmenu letných pneumatík za zimné. Ak sa však na vozovke nachádza sneh, ľad alebo námraza, vodiči osobných áut a ľahkých úžitkových vozidiel (M1, N1) musia používať zimné pneumatiky. Autobusy a nákladné vozidlá majú povinnosť použiť zimné pneumatiky na jednej hnacej náprave od 15. novembra do 31. marca.

Polícia varuje vodičov, aby s prezutím pneumatík neotáľali. Letné pneumatiky v chladnom počasí strácajú trakciu a predlžujú brzdnú dráhu, čo môže viesť k nehodám, ktoré ohrozia všetkých účastníkov cestnej premávky. Za porušenie pravidiel o zimných pneumatikách hrozí pokuta – v blokovom konaní do 50 eur, v správnom konaní až 100 eur.

Jesenné obdobie je typické výdatnými dažďami, meteorológovia preto varujú pred ďalšími zrážkami. Polícia z toho dôvodu pripomína vodičom, aby sa prispôsobili podmienkam na ceste – jazdili s rozvahou, dodržiavali bezpečné rozostupy a kontrolovali stav svojich pneumatík. Opotrebované pneumatiky môžu zvyšovať riziko šmyku či akvaplaningu. Dôležité je tiež mať funkčné stierače a vyhnúť sa parkovaniu pod stromami v zlom počasí.