FOTO: V Bystrici a okolí huby rastú ako divé. Kde nájdete najviac úlovkov a čo tak ich zavariť?


FOTO: V Bystrici a okolí huby rastú ako divé. Kde nájdete najviac úlovkov a čo tak ich zavariť?
Galéria: 15 fotiek
Foto: Facebook/Hubári celé Slovensko a informácie o výskyte húb

Hubárske úlovky sa každým týžďom zväčšujú a hubárom v Banskobystrickom kraji nestačia košíky. Úrodné sú lokality v okolí Banskej Bystrice, Brezna, či Krupiny. Za pár hodin hubári dokážu nazbierať aj tri plné košíky hríbov. 

Na strednom Slovensku sa hubárom naozaj darí. Ak sa vám ešte tento rok nezadarilo alebo ste nenašli správnu lokalitu, vôbec to nevadí. Úrodné oblasti si možete pozrieť na mape aktuálneho výskytu húb. Fotografie hubárskych úlovkov vášniví hubári pravidelne zdieľajú. Radia si lokality aj spôsoby ako huby pripraviť. 

Zavárané huby sú jednou z možností

 

 

 


Mnohí domáci kuchári a gazdinky majú rôzne metódy na zaváranie húb, pričom každý preferuje svoj osvedčený postup. Miroslav opísal ten svoj:Huby nakrájam, osolím a podusím na oleji až do odparenia vody, následne sterilizujem pol hodiny a uložím na tmavé miesto.” Tento postup mu vraj funguje výborne a huby sú pripravené na okamžité použitie.

Na rozdiel od neho, jeden z vášnivých hubárov používa dvojitú sterilizáciu, čo robí už 30 rokov: „Ja ich sterilizujem po 24 až 48 hodinách ešte raz, a ešte ani jeden pohárik sa mi nepokazil.” Tento spôsob chvália aj ďalší, ako Martina, ktorá uviedla, že tiež ich sterilizuje na druhý deň a nikdy sa nepokazili.

Galéria: 15 fotiek

Niektorí preferujú inú formu prípravy. Monika zavára huby nasucho: „Nakrájam ich a natlačím do pohárov bez akýchkoľvek prísad, sterilizujem dve hodiny.” Iní pridávajú do nálevu cibuľu, bobkový list alebo korenie. Verona popisuje, že používa sladkokyslý nálev, do ktorého pridáva bobkový list a nové korenie, „huby sú krásne čisté,” doplnila.

 

 

Zaváranie húb je proces, ktorý má mnoho variácií – od suchého zavárania po rôzne druhy nálevov či pridávanie ďalších ingrediencií, ako cibuľa alebo mrkva. Každý má svoj osvedčený postup, ktorý sa odráža v dlhoročných skúsenostiach a rôznych metódach prípravy.





Zdroj: Facebook/Hubári celé Slovensko