Smeti na kapotu? Vodič zaparkoval priamo pri kontajneroch, Sásovčania neskrývajú frustráciu


Foto: Smeti na kapotu? Vodič zaparkoval priamo pri kontajneroch, Sásovčania neskrývajú frustráciu Foto: Facebook

Obyvatelia Banskej Bystrice sa nedávno rozhorčili a zároveň aj pobavili nad fotografiou auta zaparkovaného priamo pri kontajneroch. Situácia vyvolala vlnu diskusií o zodpovednosti vodičov a problémoch s parkovaním.

Frustrácia a humor

Komentáre odrážajú frustráciu mnohých miestnych. Marián ironicky poznamenal:Smeti na kapotu vysypať,“ a Róbert doplnil, že takéto parkovanie komplikuje prácu smetiarom: „Najlepšie je, keď pôjdu smetiari kvôli takémuto… sa budú trápiť.“ Iní sa však domnievajú, že smetiari sa tým nebudú zdržovať. Ako uviedol Štefan : „Otočia sa, nasadnú na vozidlo a idú preč.“

Niektorí diskutujúci upozorňujú na celkovú situáciu s parkovaním: „Starajte sa o seba a hlavne čo parkujete na trávniku a zastávke autobusu, sami poznáte, aké je to s parkovaním, keď sa vrátite neskoršie.“ Avšak, Michal tvrdí, že problémom nie je nedostatok miesta, ale neochota prejsť pár krokov navyše.

Niektoré komentáre pridali aj humor. Stanislav si z neobvyklého parkovania uťahuje: „Nadrozmerný odpad berú na konci mesiaca, možno chcel ešte stihnúť.“

Diskusia poukazuje na problém nedostatočného parkovania v mestských oblastiach a na nevhodné parkovanie, ktoré spôsobuje komplikácie nielen miestnym obyvateľom, ale aj pracovníkom zberu odpadu.


Zákon a zodpovedné parkovanie

Zákon a vyhláška o cestnej premávke priamo nezakazuje a neobmedzuje parkovanie pri smetných košoch, no podľa zákona vodič nesmie zastaviť ani stáť na miestach, kde by mohol ohroziť bezpečnosť cestnej premávky alebo brániť plynulosti jazdy vozidiel. Toto zahŕňa aj parkovanie pred vjazdmi, výjazdmi a parkovacími miestami.

Státie pred kontajnermi môže obmedziť prístup smetiarskeho auta, čím sťažuje odvoz odpadu. Vodiči sú povinní dbať na to, aby neprekážali iným účastníkom premávky.

„Pri zastavení a státí je vodič povinný prednostne použiť parkovisko tak, aby neobmedzoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Pri zastavení a státí vodič je povinný čo najlepšie využiť parkovacie miesto a nesmie znemožniť ostatným vodičom vyjdenie z parkovacieho miesta. Rovnako nesmie zastaviť a stáť na mieste, kde by znemožnil vjazd a výjazd vozidiel. Ak sú na parkovisku vyznačené parkovacie miesta, vodič smie stáť len na nich.“