Zatopený podchod na Kapitulskej by mal byť čoskoro minulosťou. Bystricu čaká niekoľko dlhoočakávaných projektov


Foto: Zatopený podchod na Kapitulskej by mal byť čoskoro minulosťou. Bystricu čaká niekoľko dlhoočakávaných projektov Foto: Facebook, Autor/Boris F.

Banská Bystrica sa momentálne zaoberá viacerými dôležitými projektmi, ktoré majú zlepšiť infraštruktúru a zabezpečiť komfortnejšie prostredie pre obyvateľov. Medzi najvýznamnejšie patrí riešenie problémov s podchodom pod Kapitulskou ulicou, kde opakované zatápanie spôsobuje komplikácie. Okrem toho mesto plánuje ešte niekoľko výrazných projektov a zmien v meste. 

O infomácie sa zaujímal jeden z obyvateľov Banskej Bystrice. „Pred časom som oslovil kompetentnú paniu na meste a poprosil som ju o odpovede na niektoré otázky. Odpovede prišli a pani súhlasila aj s ich zverejnením na asociálnych sieťach,“ uviedol občan Palo v príspevku.

Podchod pod Kapitulskou ulicou

Podchod pri pamätníku SNP v smere na Uhlisko pravidelne zatápa voda a potrebné sú krízové opatrenia. Obyvateľom bola poskytnutá možnosť prechodu po zvýšenej plošine, no mesto sa snaží nájsť aj dlhodobé riešenia.

Podľa informácií, ktoré Banskobystričan vyzistil, podchod patrí mestu, zatiaľ čo vozovka a most spadajú pod Slovenskú správu ciest (SSC). V roku 2022 a v marci 2024 prebehli technické posudky, ktoré potvrdili, že voda do podchodu vteká cez poškodenú hydroizoláciu a vetracie šachty. Hron nie je pravdepodobným zdrojom presakovania vody. V súčasnosti sa hľadajú vhodné riešenia v spolupráci so SSC.

Oplotené zastávka na námesti Slobody

 

 

 

 


 

 

Podľa dostupných informácií je pozemok v blízkosti zastávky na Námestí Slobody v súkromnom vlastníctve investora, ktorý už niekoľko rokov plánuje na tomto mieste postaviť budovu. Doterajšie návrhy však narážali na problémy, pretože nevyhovovali požiadavkám stanoveným mestom ani platným legislatívnym predpisom. V súčasnosti však investor pracuje na novom projekte, ktorý už konzultoval s odborníkmi z mesta, najmä s odborom mestského architekta, aby zabezpečil, že nový návrh splní všetky potrebné normy a regulácie.

Križovatka na Huštáku

 

 

 

V danej lokalite mesto aktuálne rieši dva dôležité projekty. Prvým z nich je výstavba podchodu, ktorý bude viesť pod malou okružnou križovatkou a nadviaže na plánovanú pešiu zónu. Tento podchod bude súčasťou širšieho zámeru, ktorým je prepojenie Dolnej ulice s okolitými časťami mesta, až k obchodnému centru ESC. Na projekt už bolo vydané územné rozhodnutie, čo znamená, že oficiálne povoľuje začatie príprav. Aktuálne sa pracuje na projektovej dokumentácii, ktorá je nevyhnutná na získanie stavebného povolenia.

Aby sa mohli tieto stavebné práce uskutočniť, bude potrebné dočasne presmerovať dopravu na ulicu Na Troskách, čím sa vytvorí priestor na výstavbu podchodu. Okrem toho mesto pracuje aj na ďalšej projektovej dokumentácii týkajúcej sa územného konania, čo je fáza, kde sa jednotlivé organizácie a zainteresované strany vyjadrujú k plánovanému projektu. Po získaní všetkých potrebných povolení bude možné pokračovať v realizácii.

Podobné informácie by občania radi dostávali z prvej ruky od mesta. „Škoda, že takéto informácie otvorená samospráva nezverejňuje sama od seba,“ vyjadril sa Peter. Niektorí občania okrem spomínaných projektov navrhujú aj ďalšie. „Ešte by sa zišlo… Slovenka, staré Tesco, Radvansky kaštieľ...“ uviedol Jozef. To, aké má plány Banská Bystrica so spomínanými oblasťami, sme sa pýtali priamo mesta. 



Zdroj: Facebook/Banská Bystrica - Kam mieriš?