Vzdelávanie, prednášky a veda. Zažite jedinečnú Noc vedy v Banskej Bystrici


Foto: Vzdelávanie, prednášky a veda. Zažite jedinečnú Noc vedy v Banskej Bystrici Foto: freepik.com

Európska noc vedy, ktorá sa bude konať 27. septembra v Banskej Bystrici, je najväčším vedeckým festivalom na Slovensku. Tento inšpiratívny a jedinečný festival ponúka novinky a informácie zo sveta výskumu, inovácií a vedy, prístupné pre širokú verejnosť. S novým názvom nadväzuje na úspešnú tradíciu Noci výskumníkov a snaží sa priblížiť vedu každodennému životu.

Podujatie sa uskutoční od 9:00 do 21:00 hod. v Europa Shopping Center v Banskej Bystrici. Počas celého dňa sa návštevníci môžu tešiť na rôzne fascinujúce prednášky, workshopy a interaktívne prezentácie.

Program pre školy aj verejnosť

Program festivalu v Banskej Bystrici je pestrý a ponúka aktivity pre všetky vekové kategórie. Banskobystrické školy môžu využiť možnosť a zúčastniť sa prednášok počas piatkového doobedia. Verejnosť sa môže tešiť na vedecké prednášky, experimenty a zaujímavé prezentácie z rôznych oblastí, ako sú archeológia, ekológia, fyzika, či psychológia. Festival je skvelou príležitosťou pre tých, ktorí chcú nahliadnuť do tajomstiev vedeckých disciplín a objaviť nové témy.


Vybrané aktivity:

  • 9:30 – Oficiálne otvorenie a súťaž pre deti s Bindom
  • 10:20 – Špaňodolinské kvety v podzemí a vedecká hračka – Prvá expozícia v Stredoslovenskom múzeu
  • 11:10 – Archeologický výskum povstaleckej obrany v Kremničke – prednáška Dr. Pavla Steinera
  • 13:00 – Európska noc vedy (stream prednášky)
  • 15:00 – Prírodné riešenia pre odolnú krajinu – prezentácia WWF Slovensko
  • 16:45 – Alternatívne suroviny ako budúcnosť potravinárstva – prednáška Ing. Evy Ivanišovej
  • 17:45 – Psychika a telo ako komplexný systém – prednáška Dr. Pavla Zitniaka

Festival sa sústredí na prepojenie vedy s každodenným životom a ponúka množstvo interaktívnych stanovísk, kde si návštevníci môžu sami vyskúšať rôzne experimenty a moderné technológie, ako je 3D tlač či virtuálna realita. 

Európska noc vedy je udalosťou, ktorú by si nemal nechať ujsť žiadny zvedavý nadšenec vedy, technológií a výskumu. Nech už vás zaujíma príroda, technológia alebo spoločenské vedy, tento festival ponúka pre každého niečo. 



Zdroj: nocvedy.sk