Objavte výnimočné ženy Banskej Bystrice, kto si zaslúži cenu Žena roka 2024. Je tam aj vaša favoritka?


Foto: Objavte výnimočné ženy Banskej Bystrice, kto si zaslúži cenu Žena roka 2024. Je tam aj vaša favoritka? Foto: freepic, Facebook/živena

Miestny odbor Živena, spolku slovenských žien v Banskej Bystrici, vyhlásil anketu Žena roka 2024 pre okres Banská Bystrica. Cieľom tejto iniciatívy je upozorniť na výnimočné ženy, ktoré svojou prácou a aktivitami prinášajú hodnotné výsledky a pozitívne ovplyvňujú svoje okolie.

Anketa chce oceniť ženy rôzneho veku a profesií, ktoré dosiahli úspech, a zároveň inšpirovať ďalšie ženy, aby nasledovali ich príklad.

Verejné hlasovanie prebieha do 21. októbra 2024. Tento rok sa ocenenie udeľuje v troch kategóriách:

  • Móda a dizajn
  • Mladé talenty vo veku 16 - 30 rokov
  • Podpora športu a zdravia 

Katégoria Móda a dizajn

 

 

Božena Petrášová

Talentovaná dizajnérka a majiteľka módneho salónu Boba v Banskej Bystrici sa svojou prácou zapísala do povedomia verejnosti vďaka účasti na prestížnych módnych prehliadkach, vrátane finálovej účasťi na Bratislavských módnych dňoch. Jej originálne modely si získali obľubu, a jej návrhy nosia aj známi hudobníci. Petrášová sa angažuje aj v charitatívnych podujatiach a jej unikátny štýl, kombinovaný s osobitými prvkami, ju odlišuje v módnom svete.

Božena Petrášova - Módny salón Boba, Zdroj/Facebook


Andrea Hogh

Preslávila sa ako odborníčka na módu a interiérový dizajn v Banskej Bystrici. Jej modely sú nielen štýlové a trendy, ale aj veľmi praktické a nositeľné. Popri móde sa Hogh venuje zútulňovaniu interiérov, ktoré presne odrážajú osobnosť ich majiteľov, čím zlepšuje prostredie, v ktorom žijú.

Ivana Klimentová

Uznávaná profesionálka si v oblasti kozmetiky za 20 rokov vytvorila rozsiahlu klientelu. Prostredníctvom svojho salónu La Bella v Banskej Bystrici sa zameriava na podporu mladých talentov a školenia nových odborníkov. Dlhodobá spokojnosť jej klientiek je dôkazom jej profesionálneho prístupu.

Ivana Klimentová - Salón La Bella, Zdroj/Facebook


Katarína Meleková

Absolventka Súkromnej strednej odevnej školy vo Zvolene, založila dielňu MINiiiMAL, kde sa venuje šitiu oblečenia prevažne pre deti. Jej návrhy sú praktické, pohodlné a farebné, čo oceňujú rodičia aj deti. Meleková sa zameriava na šitie podľa potreby, čím prispieva k udržateľnosti a ochrane životného prostredia.

Katarína Meleková - Značka MINiiiMAL, Zdroj/Facebook


 

 


Andrea Santorisová

Pracuje ako kaderníčka už 32 rokov a vlastní salón LUXY v Banskej Bystrici. Neustále sa vzdeláva a zlepšuje, čo dokazujú jej mnohé certifikáty, vrátane nedávnych školení v oblasti trendy zosvetľovania a farbenia vlasov. Svojim stálym klientkam poskytuje vysokú úroveň profesionality a priateľský prístup.


Kategória Mladé talenty vo veku 16 - 30 rokov

Kristína Maková

Od svojich šestnástich rokov sa venuje dobrovoľníctvu a práci s rómskymi deťmi a mládežou z vylúčených komunít. Jej angažovanosť pramení z osobných skúseností a pevnej viery, že dobrovoľníctvo a aktivizmus sú kľúčové pre inklúziu marginalizovaných skupín. Od roku 2019 koordinuje dobrovoľnícky program Spojivko v Centre dobrovoľníctva v Banskej Bystrici, zameraný na doučovanie detí ohrozených sociálnym vylúčením. Kristína pracuje aj na posilňovaní rómskej komunity, kde sa sústreďuje na podporu mladých rómskych dievčat a ženského líderstva.

Kristína Maková - Projekt Spojivko, Zdroj/Centrumdobrovolnictva.sk


Veronika Červenáková

Talentovaná študentka, ktorá už od detstva navštevuje Základnú umeleckú školu sa venuje hudbe, tancu a výtvarnému umeniu. S folklórnym súborom Drienka dosiahla viaceré úspechy na Slovensku aj v zahraničí, vrátane účasti na medzinárodnom festivale v Turecku. Vo voľnom čase Veronika spieva, hrá na klavíri a maľuje, pričom pokračuje vo svojich mimoškolských aktivitách na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského.

Mária Vavrúšová

Mária je PhD. študentkou Ekonomickej fakulty UMB a úspešnou absolventkou viacerých stáží v európskych inštitúciách. Svoje vedecké príspevky prezentovala na svetových konferenciách a jej práca sa zameriava na modernizáciu verejnej správy. Okrem akademických úspechov je aj umelecky nadaná, zúčastnila sa súťaže “Spievam po francúzsky” a výborne pečie. Mária sa snaží prinášať nové metodiky do verejného sektora a odovzdávať svoje poznatky ďalším.

Kategória: Žena podporujúca šport a zdravie

Marta Výbohová

Takmer dve desaťročia sa venuje výučbe fyzioterapeutov a masérov v Banskej Bystrici. Pôvodne praktická fyzioterapeutka sa postupne vypracovala na garantku odboru masér na Strednej zdravotníckej škole a na Fakulte zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. Jej odborné znalosti a skúsenosti odovzdáva nielen študentom, ale aj širokej verejnosti. Ako lektorka bankovania a manuálnej lymfodrenáže prispieva k rozvoju wellness služieb v regióne. 

Zuzana Cantó

Od útleho veku venovala svoj život basketbalu a dnes sa venuje trénovaniu mládeže a basketbalových tímov v Banskej Bystrici. Po ukončení aktívnej hráčskej kariéry sa stala trénerkou a v roku 2012 viedla reprezentačný tím dievčat U16 na Majstrovstvách Európy. Svoje skúsenosti ďalej rozvíja na Športovej škole a v klube ŠK Slávia, kde dosahuje vynikajúce výsledky.

Ľubica Bullová

Ľudmila inšpiruje iných svojou vlastnou transformáciou a vytvára podporu pre ženy, ktoré chcú schudnúť a zlepšiť svoje zdravie. V rámci sociálnych sietí vedie podporujúce skupiny, kde zdieľa svoje skúsenosti a organizuje podujatia, ako napríklad „Beh v nedeľu“, aby podporila zdravý životný štýl vo svojom okolí.

Jarmila Buriková

Volejbalová trénerka s viac ako 30-ročnými skúsenosťami sa neúnavne venuje tréningu mladých dievčat v klube ŠVK Tatran Banská Bystrica. Aj napriek tomu, že už je na dôchodku, pokračuje v svojej práci, pretože verí v dôležitosť športu a pohybu pre deti.

Ľudmila Strmeňová

Ľudmila vedie turistický krúžok pre seniorov v rámci občianskeho združenia AkSen, organizuje turistické výlety a rôzne aktivity pre zlepšenie zdravia a kondície starších ľudí. Pomáha im udržiavať aktívny životný štýl a vytvára priestor pre nové priateľstvá a spoločenstvo.

Ľudmila Strmeňová - Projekt AkSen, Zdroj/Facebook


Dagmar Lapšanská

Svoj život zasvätila športu a pedagogike, pričom sa stále angažuje v organizácii športových podujatí pre deti, ako napríklad Športová olympiáda pre materské školy. Za svoj dlhoročný prínos bola viackrát ocenená.

Michaela Dvorská

Spoluzakladateľka občianskeho združenia bee.volunteer, ktoré sa zameriava na športové aktivity, vkladá svoj čas a energiu do organizácie dobrovoľníckych akcií.

Michaela Dvorská - OZ bee.volunteer, Zdroj/beevolunteer.sk