Jedinečné podujatie v Banskej Bystrici. Park pod Pamätníkom SNP sa premení na vesmír


Park pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici sa premení na vesmír

Foto: Jedinečné podujatie v Banskej Bystrici. Park pod Pamätníkom SNP sa premení na vesmír Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Vo štvrtok sa v rámci Svetového dňa cestovného ruchu uskutoční jedinečné podujatie, ktoré pripravuje mesto Banská Bystrica v spolupráci s Krajskou hvezdárňou a planetáriom Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom,  Banskobystrickým samosprávnym krajom a OOCR Stredné Slovensko.

Všetci návštevníci, ktorí zavítajú v tento deň do Parku pod Pamätníkom SNP, budú môcť od 17:00 vidieť desaťmetrové modely Slnka a Mesiaca, ako aj planét Venuša, Zem, Mars a Jupiter. Inštalácia šiestich nafukovacích lunalónov sa uskutoční vôbec po prvý raz na Slovensku.


Od piatej popoludní odprezentujú svoju činnosť banskobystrické kultúrne inštitúcie. Návštevníci si budú môcť pri každej planéte vypočuť výklad od odborníkov. Bude zaujímavé sledovať rozsvietenie planét po zotmení.  V prípade priaznivého počasia bude aj pozorovanie nočnej oblohy, opäť s odborným výkladom v podaní hvezdárov.


Facebook/Mesto Banská Bystrica

Do Svetového dňa cestovného ruchu sa Banská Bystrica zapája aj ďalšími aktivitami:

Od 27. do 29. septembra bude Hodinová veža otvorená od 9:00 do 19:00 zdarma. Dominantu Námestia SNP bude zaujímavé sledovať v sobotu 28. septembra v rámci festivalu Svetlo v meste. Vertikálna svetelná inštalácia ponúkne návštevníkom jedinečnú možnosť vidieť vzdialenosť, o ktorú je veža odklonená.

Od 27. do 29. septembra bude sprístupnená aj THURZO – FUGGER zážitková expozícia za polovičné vstupné, v čase od 10:00 do 18:00.

Medzi expozíciami banskobystrických kultúrnych inštitúcií, ktoré sa zapájajú do Svetového dňa cestovného ruchu bude počas víkendu premávať od 10:00 do 16:00 turistický vláčik Múzvlak. Viac o pragrame sa dozviete na webe mesta.

 



Prešov
Košice
Trenčín
Bratislava
Trenčín
Prešov
Nitra
Košice
Trnava
Bratislava
Žilina
Žilina
Trnava
Nitra