V mestskej časti Banskej Bystrice majú obyvatelia problémy s odpadom. Sú kontajnery na kľúč jediné riešenie?


Foto: V mestskej časti Banskej Bystrice majú obyvatelia problémy s odpadom. Sú kontajnery na kľúč jediné riešenie? Foto: Facebook

V Podlaviciach, mestskej časti Banskej Bystrice, sa obyvatelia potýkajú s problémami s odpadom. Odpad vypadáva z kontajnerov, smeti sa povaľujú po celom okolí. Obyvatelia dožadujú trvalé riešenia

Diskusiu rozpútala fotografia vyhádzaných kontajnerov. Miesto vyhradené pre verejné zberné nádoby na odpad bolo v kritickom stave. Nádoby na smeti boli preplnené a odpad vypadával na zem. Rovnaký problém majú občania na viacerých miestach mestskej časti.

 „Za Povstaleckou vo vnútrobloku máme exkluzívny výber obuvi čo povyťahovali z kontajnera spoluobčania a keďže to nebol žiadny Gucci tak ich nechali rozhádzané,“ opísala neporiadok Monika. 


Smeti zvážajú chatári

Za Podlavicami sa nachádza viacero chatových oblastí ako Riečka, Tajov a Králiky. Obyvatelia Podlavíc videli viacerých návštevníkov chát ako odpad po víkendoch vynášajú práce do kontajnerov v mestskej časti na okraji Banskej Bystrice. 


„Len toto nie je problém Podlavičanov, smeti vozia radi aj obyvatelia okolitých dedín plus záhradkári. Pokiaľ sa to neurobí stojisko na kľúč, tak ako majú napríklad v Žiari, tak to bude stále tak vyzerať,“ opísala situáciu miestna obyvateľka, ktorá navrhla praktické riešenie ako podobným problémom predísť. Podobné riešenie navrhli aj ďalší. Sú za to, aby sa kontajnery ohradili a uzavreli. 

Kvôli vzniknutému problému a návrhom riešení s odpadom sme kontaktovali Jozefa Baláža, poslanca za mestskú časť Podlavice.

Neporiadok pri kontajneroch je problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Ak je príčina v preplnených nádobách, je potrebné ihneď na to upozorniť, najlepšie cez aplikáciu Odkaz pre starostu. Vyprázdnenie kontajnerov aj vyčistenie stojiska tak zabezpečí spoločnosť zazmluvnená na odvoz odpadu,“ uviedol Baláž.

Uzamykateľné boxy na kontajnery by podľa jeho slov viedli len k tomu, že neporiadni spoluobčania by odpad ukladali vedľa takéhoto boxu.

„Žiaľ, kontrolovať, kto odpad vykladá do kontajnerov, zrejme nie je v personálnych možnostiach mestskej polície a zdá sa, že nepomohol ani kamerový systém. Navyše, ak niekto platí za odpad v meste Banská Bystrica, nie je to limitované výlučne na ulicu, kde býva, čo možno využívajú niektorí chatári a záhradkári prechádzajúci cez Podlavice. Čiastočne by mohlo pomôcť vybudovanie polopodzemných veľkokapacitných kontajnerov, ktoré sa plánuje na stojisku pri Coop Jednota,“ dodal poslanec.