Zobrať alebo nechať zabudnutú hotovosť v bankomate? Príbeh obyvateľky zo Štiavnice ukázal správny postup


Čo je správne urobiť pri nájdení cudzej hotovosti v bankomate?

Foto: Zobrať alebo nechať zabudnutú hotovosť v bankomate? Príbeh obyvateľky zo Štiavnice ukázal správny postup Foto: pixabay.com

Idete si do bankomatu vybrať hotovosť, no nájdete tam peniaze niekoho pred vami, kto si ich zabudol vziať. Čo v takom prípade urobiť? Máte ich odovzdať do banky alebo musíte podniknúť iné správne kroky?

Medzi občanmi Banskej Štiavnice sa rozvírila diskusia, ktorú začala správa jednej z obyvateľov. Opísala situáciu, ktorá sa jej stala pri bankomate pri obchodnom dome Tesco na Drieňovej. Pani v bankomate VÚB našla zabudnutú hotovosť, ktorú vzala a odovzdala ju do najbližšej prislúchajúcej banky. 

Bol postup správny?

Obyvatelia Banskej Štiavnice žene poskytli niekoľko rôznorodých názorov. „Myšlienka cnostná, avšak postup nesprávny. V takomto prípade nesmiete brať peniaze ani s dobrým úmyslom zanesenia do banky. Vždy volať políciu a počkať na nich,“ napísal Hugo. 

Ján sa však raz ocitol na druhej strane situácie. Sám si zabudol peniaze v bankomate a za kroky, ktoré podnikol neznámy okoloidúci je vďačný. „Nedávno sa mi to stalo podobne, zabudol som v bankomate 150 € a niekto ich našiel a zaniesol do banky, takže sa mi vrátili (i keď to nebolo úplne jednoduché). Preto viem oceniť Váš čin a veľmi zaň ďakujem,“ opísal vlastnú skúsenosť Hugo. 

„Pekný čin, ale pri každom bankomate je kamera a osvojenie si takejto hotovosti je protizákonné, takže by tak vo vlastnom záujme mal konať každý,“ vyjadrila sa Banskoštiavničanka Iveta. 


Čo sa deje po zabudnutí bankoviek?

Od kedy sa bankovky z bankomatu vysunú, sa na obrazovke objaví oznam, aby si osoba nezabudla peniaze vziať. Upozornenie trvá takmer jeden a pol minúty. Pokiaľ si však osoba v rozrušení bankovky aj tak zabudne, bankomat a banka sa o problémy postarajú. Po hlasitej signalizácií bankomat upozorní príslušnú banku na zabudnutú hotovosť. 

Dominik Miša, PR manažer VÚB banky, informoval o postupe, ktorý prebieha po zabudnutí si bankoviek v bankomate. „Ak ide o bankomat, ktorý obsluhuje pobočka a ešte je to náhodou v rámci prevádzkových hodín, tak poverený zamestnanec vie hneď overiť situáciu pri bankomate, zabezpečiť hotovosť a kontaktovať klienta, ktorý si hotovosť zabudol. Respektíve, ak ide o klienta inej banky, tak sa skontaktuje s jeho bankou,“ uviedol Miša. Rovnaký postup prebieha aj pokiaľ bankomat obsluhuje poverená servisná spoločnosť.

Môžem bankovky vziať a odovzdať banke?

Pokiaľ niekto peniaze nájde a odovzdá ich banke, zamestanci vyhľadajú klienta a peniaze mu vrátia. „Takisto sme v minulosti zaznamenali veľmi pozitívne prípady, kedy samotní klienti alebo okoloidúci ľudia zareagovali na zabudnuté bankovky v bankomate a odniesli ich na našu pobočku. Na základe toho sme kontaktovali majiteľa prostriedkov a vrátili mu ich,“ doplnil Dominik Miša. 

Zlodeja dokážu vyhľadať

Pokiaľ by niekto zabudnutú hotovosť našiel a nechal by si ju, banka vie podľa kamerových záznamov nájsť páchateľa a odovzdať potrebné informácie orgánom činným v trestnom konaní. 

„V rámci eliminácie týchto prípadov robila banka osvetovú kampaň na svojich bankomatoch a zároveň je pri ozname na prevzatie si karty aj upozornenie, aby si klient nezabudol prevziať hotovosť,“ uviedol na záver Miša. 



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj