Je rozhodnuté, most v Radvani sa bude búrať. Dopravné obmedzenia budú rozsiahle


Most v Banskej Bystrici sa bude búrat

Foto: Je rozhodnuté, most v Radvani sa bude búrať. Dopravné obmedzenia budú rozsiahle Foto: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj, Mesto Banská Bystrica

Včera populudní sa Banskou Bystricou ako blesk rozšírila správa o uzatvorení mosta v Radvani. Ide o Kremničiansky most, ktorý je prvým mostom v meste zo smeru zo Zvolena. Most bol po monitoringu neodkladne uzatvorený a vodiči boli presmerovaný na okolité trasy. Podľa oficiálneho vyhlásenia primátora Jána Noska, bude most onedlho zbúraný. Uzávera prinesie rozsiahle dopravné komplikácie. 

Môže dôjsť ku kolapsu konštrukcie mosta

„Ako mesto sa dlhodobo staráme o naše mosty a dávame ich pravidelne diagnostikovať. Napriek tomu, že tento most nie je evidovaný v majetku mesta, ale nachádza sa na našom území, iniciatívne sme ho dali zmonitorovať. Z dôvodu jeho havarijného stavu a akútnej poruchy – praskliny v strednom poli mosta, sme boli nútení už ráno uzatvoriť ho pre akúkoľvek dopravu, peších aj cyklistov,“ uviedol primátor Ján Nosko. Podľa slov odborníkov ide údajne o špecifickú stvabu mosta, čo znamená, že prasklina môže spôsobiť fatálne následky a kolaps konštrukcie mosta. 


Dopravné obmedzenia budú rozsiahle

Premávka bola presmerovaná:

  • Zo smeru od Zvolena cez Sliač, Badín, Rakytovce a Sládkovičovu ulicu späť na R1 pri Radvanskom moste.
  • Zo smeru od Donovál a Brezna cez výjazd pri obchodných domoch Tesco a NAY, s pokračovaním cez Sládkovičovu ulicu.

Primátor Ján Nosko uviedol, že dočasné presmerovanie dopravy spôsobí preťaženie mestských ciest, čo je v mimoriadnej situácii znesiteľné len na krátke obdobie. Z dlhodobého hľadiska to však nie je akceptovateľné.

Preto som napriek nejasnému vlastníctvu tohto mosta rozhodol, že pristúpime k jeho zbúraniu, aby mohla byť rýchlostná cesta čo najskôr sprejazdnená, a aby nemalo presmerovanie dopravy z R1 negatívne dopady na obyvateľov nášho mesta,“ doplnil na záver primátor. 


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica