Nové byty vo Zvolene na týchto miestach nevyrastú. Prečo tak rozhodli mestskí poslanci?


Foto: Nové byty vo Zvolene na týchto miestach nevyrastú. Prečo tak rozhodli mestskí poslanci? Foto: pixabay.com

Zvolenskí mestskí poslanci rozhodli, že nové bytové domy na voľných zelených priestranstvách na sídliskách už postavia. Informovala o tom Ľubica Mojžišová, referentka pre styk s verejnosťou mesta Zvolen.

Poslanci po dvoch rokoch novelizovali územný plán. Práve novelizácia úplne neznemožňuje výstavbu ďalších bytov. Možné to bude len v lokalitách, kde už niečo aktuálne stojí. Investori môžu prestavať na byty napríklad nevyužité objekty občianskej vybavenosti. Ako píše portál Zoznam, musia však zabezpečiť primeraný počet parkovacích miest.


”Územný plán limituje aj výšku takýchto obytných budov počtom dvoch či troch nadzemných podlaží v závislosti od konkrétnej obytnej či zmiešanej zóny,” uvádza sa v pláne. Zámerom je nezahusťovať sídliská ďalšou zástavbou a umožniť ju len výnimočne pri dodržaní určitých podmienok.


Výnimkou je priestor medzi Strakonickou cestou a Sokolskou ulicou. Tam mesto umožní prestavbu mestských domov s dvomi až tromi bytovými jednotkami na bytové domy. Výškovo musia ladiť s domom, ktorý stojí na protiľahlej strane. Prípadní investori musia zachovať architektonický výraz domov a počítať so zodpovedajúcim počtom parkovacích miest na prislúchajúcom pozemku.

Nové byty povoľuje územný plán aj ako doplnkovú funkciu parkovacích domov. Môže to byť s podmienku, že viac ako 50 percent podlahovej plochy objektu bude plniť parkovaciu funkciu. “Novelizovaný územný plán počíta s parkovacími domami na sídliskách Západ a Podborová,” uviedol vedúci odboru územného plánovania zvolenského mestského úradu Peter Kašša.

Má stáť na Podborovej pri križovatke ulíc Borovianska a Ružová a bude štvorpodlažný s kapacitou 116 parkovacích miest. Na Západe vyrastie pri polyfunkčnom objekte Kocka. V projekte sa píše o 394 parkovacích miestach na troch podlažiach. Doplnkovou funkciou budú byty s garážovými a parkovacími plochami.

Prečítajte si viac: