×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Svetielko nádeje pomáha detským onkologickým pacientom z celého stredného Slovenska


Foto: Svetielko nádeje pomáha detským onkologickým pacientom z celého stredného Slovenska
Galéria: 4 fotky

Svetielko nádeje je občianske združenie, ktoré už 22 rokov pôsobí na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Tam pomáha detským onkologickým pacientom a ich rodinám počas náročnej liečby.

„Títo malí hrdinovia a ich rodiny sa ocitnú vo veľmi ťažkej situácii. Naším cieľom je nielen pomáhať im najlepšie, ako vieme, ale aj hovoriť o detskej rakovine a všetkom, čo sa jej týka. Ide o náročnú tému, no pre nás je dôležité, aby ľudia mali čo najviac informácií a dokázali sa k detským onkologickým pacientom a ich blízkym správať ohľaduplne a s porozumením,“ vysvetľuje Jozefa Pevčíková zo Svetielka nádeje. „September je pre nás príležitosťou upriamiť pozornosť na túto tému – je to totiž Medzinárodný mesiac povedomia o detskej rakovine.“

Symbolom detskej rakoviny je zlatá stužka a každý, kto si ju počas septembra pripne, tým vyjadruje spolupatričnosť s detskými onkologickými pacientmi, ktorí prechádzajú liečbou alebo ju úspešne absolvovali. Ide aj o vyjadrenie úcty k tým, ktorí onkologickému ochoreniu podľahli.

Svetielko nádeje od roku 2002 poskytuje pomoc malým hrdinom priamo na oddelení: o ich telesné aj duševné zdravie sa stará psychosociálny tím, občianske združenie prispieva rodinám na lieky, ktoré lekár predpísal, ale poisťovňa neprepláca, ako aj na parochne pre detské pacientky. Okrem toho zabezpečuje aj štátom certifikovanú canisterapiu, ktorá prebieha priamo na oddelení a má prospešné účinky na zdravotný a psychický stav detských pacientov.

„Choroba však nezasahuje len dieťa. Ovplyvňuje fungovanie celej rodiny,“ dodáva Pevčíková. „Preto sa snažíme pomáhať komplexne aj v každodenných situáciách mimo oddelenia.“

Súčasťou pomoci, ktorú občianske združenie bezplatne poskytuje, je aj prepravná služba. Detskí pacienti a ich rodiny ju môžu využiť na dochádzanie za liečbou do nemocnice alebo aj na špeciálne zákroky v zahraničí. Prepravná služba chráni zdravie detských pacientov, ktorí majú v dôsledku náročnej liečby oslabenú imunitu.

Vďaka nej sa vyhnú cestovaniu s ďalšími chorými ľuďmi v zberných sanitkách, čo znižuje riziko nákazy. Okrem toho prepravná služba znižuje aj náklady samotných rodín: či už ide o časovú, fyzickú alebo finančnú náročnosť.

„Uvedomujeme si, že dieťa strávi v nemocnici dlhý čas bez svojej rodiny či známych. Práve oni, starí rodičia či súrodenci, však môžu využiť možnosť bezplatne sa ubytovať v jednom z našich dvoch bytov a stráviť aspoň deň – dva s malým pacientom. Je pre nás dôležité, aby deti nemali pocit, že sa ich svet kvôli chorobe zmenšil na veľkosť nemocničnej izby,“ dopĺňa Pevčíková.

Svetielko nádeje však v rámci svojej činnosti finančne podporuje aj samotnú detskú nemocnicu. Vďaka tomu mohli byť zrekonštruované priestory onkologickej a hematologickej ambulancie, pacientske izby na onkologickom oddelení a mnoho ďalšieho.

Občianske združenie však nepomáha len detským onkologickým pacientom, ale aj deťom s nevyliečiteľným ochorením na sklonku života. Detský mobilný hospic Svetielka nádeje, jediný svojho druhu na strednom Slovensku, poskytuje týmto deťom domácu hospicovú starostlivosť. To znamená, že dostávajú všetku potrebnú starostlivosť v známom prostredí svojho domova a môžu svoje dni tráviť v kruhu svojich blízkych.

Verejnosť má mnoho možností, finančných aj nefinančných, ako detským pacientom a ich rodinám pomôcť v náročnej životnej situácii.

         

„Svetielko nádeje srdečne všetkých pozýva dozvedieť sa viac. V sobotu 21. septembra pripravujeme Deň otvorených dverí. Okrem programu zameraného na prevenciu chorôb a predstavenie našej činnosti sa sa uskutoční aj charitatívny beh Svetielka nádeje, ktorým uzavrieme tohtoročnú Bežeckú sériu Svetielka nádeje. Veľmi radi odpovieme na akékoľvek otázky a vysvetlíme, ako sa svetielkom nádeje pre detských hrdinov môže stať každý z nás. Tešíme sa na stretnutie s vami,“ uzatvára Pevčíková.



Prečítajte si viac:



Zdroj: Inzercia/PR článok