Zvolenský sudca Dalibor Miľan príde na tri mesiace o polovicu platu, o funkciu nepríde


Daliborovo Maľanovi znížili plat o 50 percent

Foto: Zvolenský sudca Dalibor Miľan príde na tri mesiace o polovicu platu, o funkciu nepríde Foto: STVR

Sudcovi Okresného súdu vo Zvolene, Daliborovi Miľanovi, bolo potvrdené trojmesačné zníženie platu o 50 %. Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu zamietol odvolanie predsedníčky okresného súdu, ktorá žiadala jeho odvolanie z funkcie sudcu. Rozhodnutie je konečné a proti nemu už nie je možné podať opravný prostriedok. O skutočnosti infromoval portál denníkn.sk.

Stredobodom pozornosti bol už niekoľkokrát

Miľan v minulosti čelil viacerým obvineniam, vrátane nerešpektovania protipandemických opatrení, keď opakovane odmietol prekryť horné dýchacie cesty na pracovisku. Tento postoj viedol k jeho disciplinárnemu postihu, keď mu Najvyšší správny súd znížil plat o 60 % na obdobie jedného roka. Napriek tomu, že sudca bol uznaný vinným, návrh na jeho odvolanie z funkcie vtedy neprešiel.

Ďalší problém nastal v júli, keď Najvyšší správny súd zrušil rozhodnutie o dočasnom pozastavení Miľanovej sudcovskej funkcie, čo znamenalo, že sa mal okamžite vrátiť do práce. Napriek tejto povinnosti Miľan nenastúpil do zamestnania a ignoroval aj výzvy, aby svoju absenciu vysvetlil. V reakcii na to predsedníčka zvolenského súdu Marianna Philadelphyová 8. augusta 2024 podala nový disciplinárny návrh, ktorým opätovne žiadala o najprísnejší trest – odvolanie z funkcie sudcu. Philadelphyová už pred dvoma rokmi navrhovala jeho odvolanie za nerešpektovanie pandemických opatrení, no senát vtedy rozhodol len o finančnej sankcii.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Zdroj: dennikn.sk

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj