×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Výstrahy meteorológov sa stupňujú. Na Banskobystrický kraj sa valí vlna intenzívnych dažďov


Foto: Výstrahy meteorológov sa stupňujú. Na Banskobystrický kraj sa valí vlna intenzívnych dažďov Foto: Ilustračné/Pixabay.com

Nepríjemná zmena počasia, ktorá pretrváva od začiatku týždňa, očividne pokazí aj víkendové plány.  Slovenský hydrometeorologický ústav vydal aj na dnešný deň výstrahu prvého stupňa pred dažďom a hmlou. Miestami sa očakáva intenzívny dážď, ktorý môže spôsobiť problémy najmä v mestách Banská Bystrica, Zvolen, Banská Štiavnica, Krupina, Žarnovica a Žiar nad Hronom.

Meteorológovia varujú, že v priebehu nasledujúcich dní môže na územie Banskobystrického kraja spadnúť až 120 mm zrážok, čo predstavuje riziko pre lokálne záplavy a povodne. Obyvatelia preto v napätí dúfajú, že im tieto daždivé dni neprinesú škody na majetku. komplikácie hrozia najmä v nízko položených oblastiach a na cestách. Dôsledkom môže byť aj zhoršená dopravná situácia, preto by vodiči mali byť obzvlášť opatrní. 

Daždivý víkend

Meteorológovia celý týždeň varujú pred kritickým víkendom, ani dnes to nevyzerá inak. Daždivé počasie neprestane, práve naopak, bude to ešte intenzívnejšie a pršať bude na celom území kraja. Okrem dažďa treba počítať aj s pretrvávajúcim chladným počasím. Dnes sa budú teploty v kraji pohybovať medzi 13 až 20 stupňami Celzia, no počas víkendu ešte viac poklesnú. Vďaka silnému vetru, ktorý môže pri prudkom daždi zosilnieť, sa môže pocitová teplota zdať ešte nižšia. Očakáva sa studený záver týždňa, čo je po horúcom lete nepríjemná zmena.

Vzhľadom na predpoveď sa preto odporúča rozumne vyhodnotiť víkendové aktivity a neplánovať si dlhé cesty horskými priesmykmi, ak to nie je nevyhnutné. Autá by nemali byť zaparkované pod stromami či krami, ak je to možné. Hrozí totiž riziko poškodenia padajúcimi konármi. Obyvatelia kraja by si mali rovnako dávať pozor nielen na poveternostné podmienky, ale aj na svoje zdravie. Prudké výkyvy teplôt môžu ovplyvniť organizmus, preto je vhodné sa teplejšie obliecť a pripraviť sa na mokré a chladné dni. 


Prečítajte si viac: