Nezabudnite, v nedeľu nenakúpite. Čaká nás sviatok Sedembolestnej Panny Márie


V nedeľu budú obchody zatvorené. Ako sa vyhnúť nákupnej panike?

Foto: Nezabudnite, v nedeľu nenakúpite. Čaká nás sviatok Sedembolestnej Panny Márie Foto: Ilustračné/Freepik.com

Túto nedeľu, 15. septembra, budú obchody na celom Slovensku zatvorené z dôvodu štátneho sviatku Sedembolestnej Panny Márie, ktorý patrí k významným cirkevným sviatkom v krajine. Mnohí už tradične pociťujú určitú paniku spojenú s týmto dňom, keď sa naplno prejaví efekt „nákupnej horúčky.Zatvorené obchody určite spôsobia v sobotu zvýšený ruch, keďže sa mnohí snažia na poslednú chvíľu zaistiť všetko potrebné aj nepotrebné na nasledujúce dni. 

Aby sa človek vyhol nepríjemným situáciám a vyčerpávajúcim davom v obchodoch, odporúča sa plánovať vopred. Nenakupovať na poslednú chvíľu, ale postupne dopĺňať zásoby v priebehu týždňa. A ak sa na niečo predsa len zabudne, ľahšie sa dopĺňa pár vecí, ako celotýždňový nákup.


Tento deň je zároveň príležitosťou na odpočinok nielen pre zákazníkov, ale aj pre zamestnancov obchodov, keďže podľa Národného inšpektorátu práce nemožno nariadiť prácu spojenú s predajom tovaru konečnému spotrebiteľovi počas takýchto štátnych sviatkov. To zahŕňa aj činnosti priamo súvisiace s predajom. 


Hoci sú väčšie obchody zatvorené, existujú určité výnimky. Niektoré služby a predajné miesta budú otvorené aj v nedeľu. Patria sem najmä: 

  • čerpacie stanice, kde sa okrem paliva dajú zakúpiť aj základné potraviny a iné nevyhnutnosti,
  • lekárne, ktoré budú k dispozícii pre nákup liekov a zdravotníckych potrieb,
  • predajne na staniciach, letiskách a na iných miestach verejnej dopravy, kde môžu ľudia nakupovať počas cestovania,
  • nemocnice, ktoré poskytujú základné potreby pacientom aj návštevníkom,
  • predaj cestovných lístkov a suvenírov na turistických miestach.

Netreba preto podliehať zbytočnej panike a znepríjemniť si víkend. Skutočnosť je taká, že pri správnom plánovaní nie je dôvod na obavy. Sviatočný deň je predsa príležitosťou venovať sa rodine, oddychu či záľubám, ktoré sú v bežné dni zvyčajne odsúvané kvôli pracovným povinnostiam.




Nitra
Bratislava
Nitra
Trenčín
Trnava
Trenčín
Žilina
Trnava
Bratislava
Košice
Prešov
Košice
Žilina
Prešov