×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

O koľko dní voľna prídeme? Premiér Fico nevylučuje rušenie štátnych sviatkov, vykryť tak chce nedostatky v rozpočte


Foto: O koľko dní voľna prídeme? Premiér Fico nevylučuje rušenie štátnych sviatkov, vykryť tak chce nedostatky v rozpočte Foto: FB Robert Fico

Čaká Slovákov veľké uťahovanie opaskov? Vláda potrebuje do rozpočtu ušetriť približne 1,5 miliardy eur a okrem zavedenia nových daní, zvýšenia odvodov, možného rastu DPH, premiér Robert Fico najnovšie avizuje aj možné zrušenie pracovného voľna počas niektorých štátnych sviatkov. Podobne ako pri iných zámeroch vlády v oblasti takzvanej konsolidácie verejných financií však zatiaľ nejde o konkrétne opatrenia, ale len všeobecný zámer.

„Ak by sme sa dohodli, že štátny sviatok zostane štátnym sviatkom, ale nebude súčasne dňom pracovného voľna, je to takisto cesta, ako získať ďalšie finančné prostriedky,“ povedal predseda vlády na tlačovej konferencii po skončení pondelkového rokovania predsedníctva strany Smer - SSD.


Fico obmedzenie štátnych sviatkov zdôvodňuje aj tým, že patríme medzi krajiny s ich najvyšším počtom v Európe. Zrušenie pracovného pokoja by podľa výpočtov ešte úradníckej vlády premiéra Ľudovíta Ódora prinieslo do rozpočtu približne 150 miliónov eur. Počas pracovných je taktiež vyšší výber daní a odvodov, ako počas voľna.


Prídu zamestnanci o príplatky za prácu cez sviatok?

Vláda premiéra Roberta Fica ešte v roku 2019 zaviedla masívne príplatky za prácu počas sviatkov, víkendov, či v noci. Ak by došlo k zrušeniu pracovného pokoja počas štátnych sviatkov, zamestnanci by ich už na výplate nemali. Pomôcť by to však mohlo predovšetkým veľkým firmám, ktoré príplatky musia vyplácať.

„Aktuálne nám nie sú známe detaily návrhu, preto považujeme za predčasné ho komentovať,“ cituje denník Sme hovorkyňu bratislavského Volkswagenu Luciu Kovarovič Makayovú.

Ktoré štátne sviatky vláda prípadne zruší zatiaľ známe nie je. Aktuálne ich je šesť, dní pracovného pokoja je desať. Kompletný zoznam si môžete pozrieť v tomto odkaze.

Prečítajte si viac: