Rozbité chodníky v Bystrici robia problém imobilným občanom. To sa už naozaj nenašlo toľko asfaltu, pýtajú sa


Chodníky robia v Bystrici problémy

Foto: Rozbité chodníky v Bystrici robia problém imobilným občanom. To sa už naozaj nenašlo toľko asfaltu, pýtajú sa Foto: Facebook/Banská Bystrica-Kam mieriš

Banská Bystrica sa na viacerých úsekoch venuje oprave ciest. Obyvatelia však požadujú aj lepšiu úpravu chodníkov. Tie nie sú pre chodcov bezpečné, imobilní občania po nich ani neprejdú. Problém s cestičkou pre chodcov majú aj obyvatelia mestskej častie Radvaň, kde je chodník v dezolátnom stave. Denne po ňom prejdú desiatky chodcov i cyklistov. 

Diskusiu na sociálnej sieti začala správa obyvateľky mesta, ktorá na internete zverejnila znepokojivú fotografiu stavu chodníka v Radvani, pri križovatke pri Tescu. „Dnes som išla s maminou na invalidnom vozíku na vlak do Radvane. Na jednej strane natiahnutý nový cyklochodník, na druhej strane chodník pre chodcov. Úplne nefunkčný pre imobilných ľudí . To už sa naozaj nenašlo toľko asfaltu,aby sa potiahlo 10 m na chodník vedúci na starý most,ktorý by sa sfunkčnil?“ uviedla na sociálnej sieti. 

Problémom bol aj vysoký obrubník, ktorý je vystavený z oboch strán priechodu pre chodcovtak, že sa pre vozičkárov stáva nemožné cez neho prejsť.  Opisuje aj problém s hlbokým kanálom, ktorý sa nachádza na neosvetlenej ceste. „prednedávnom som tam videla chlapíka rozbitého na zemi s bicyklom a odlomeným kolesom,“ doplnila.

Obyvateľka prosí spoločnosť aby sa myslelo aj na znevýhodnených spoluobčanov. Podľa dostupných informácií hovorkyne mesta sa na spomínannom frekventovanom mieste v Radvani vybudoval bezbariérový podchod, ktorý slúži práve na to, aby sa chodci mohli vyhnúť nebezpečnej križovatke.

Vysoký obrubník robí invalidom problémy, Zdroj/Facebook-Banská Bystrica-Kam mieriš?


Problémy sú na viacerých miestach

Neupravený úsek v Radvani nie je jediný, s ktorým by občania potrebovali pomôcť. Obyvatelia spomínajú problémy v centre mesta ale aj v mestskej časti Fončorda. „Taký rozbitý je aj na Fončorde od tržnice po Okresný úrad a tiež po ňom chodia starí ľudia,“ napísala Anna. Spomínaný úsek na Fončorde na Švermovej ulici sa podľa slov hovorkyne mesta Zdenky Marhefkovej bude rekonštruovať ešte v tomto roku. 


„A to ste nešli ešte asi s maminou od Kaflandu popod Jopu smer ESC. Tam neprejde ani kočík, jedine vybehnúť na cestu, alebo do kríkov, pretože stredom ide stĺp,“ napísala Erika, ktorej sa nepáčia diery vo všetkých chodníkoch. „Aj zdravý človek má problém sa vyhnúť jednej diere, aby nevbehol do druhej,“ doplnila

Podľa miestnych je podobných úsekov v Banskej Bystrici neúrekom. Mesto Banská Bystrica uviedlo, že za posledné tri roky sa opravilo viac chodníkov a ciest ako za posledných 30 rokov. „Zaoberáme sa aj bodovými nedostatkami a všade tam, kde sa realizuje obnova chodníkov riešime postupne aj ich bezbariérovosť. V pláne opráv sú aj ďalšie úseky v Radvani,“ uviedla Zdenka Marhefková, hovorkyňa primátora mesta. 


 



Zdroj: Facebook/Banská Bystrica - Kam mieriš?

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj