×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Na území Slovenska hrozia tisícročné povodne. Zasiahnu aj Banskobystrický kraj


Foto: Na území Slovenska hrozia tisícročné povodne. Zasiahnu aj Banskobystrický kraj Foto: Redakcia

Teplé jesenné dni sa krátia a nastupujú tie chladnejšie. Ranné teploty klesnú na pár stupňov Celzia a počas dňa sa vyšplhajú na niekoľko stupňov pod 20. Na území Slovenska hrozia tisícročné povodne. Zasiahnuť by mali aj časť Banskobystrického kraja.

Teplo sa končí 

Podľa informácií Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) denná teplota dnes posledný deň vystúpi na takmer 20 stupňov Celzia. Ojedinele sa môžu vyskytnúť prehánky, vietor bude slabý, na juhu by mal dosahovať 20 km/h.

Počasie by sa však od zajtrajšieho dňa malo výrazne zmeniť a teploty klesnú o niekoľko stupňov. Koncom týždňa a počas víkendu sa môžete pripraviť na veľmi chladné počasie. S nízkymi teplotami na Slovensko mieria aj intenzívne zrážky, ktoré si môžeme pamätať spred deviatich rokoch.

V roku 2013 boli dažde veľmi nebezpečným javom, ktorý spôsobil tisícročné povodne. Meteorológovia z portálu imeteo.sk varujú, že sa tento jav môže zopakovať aj tento rok. 

Povodne sa valia aj na Slovensko, Zdroj/imeteo.sk


Tisícročné povodne

Povodne prichádzajú z hôr západnej Európy a na Slovensku by sa mali dotknúť najmä západu krajiny, kde hrozí vylievanie sa riek. Nemecko a Česko upozorňujú slovenských meteorológov, aby krajina zapezpečila bezpečnostné opatrania ako vypúšťanie jazier a vodných nádrž.


Vylievanie riek hrozí najmä v okolí riek Odra a Dunaj. „Nad Slovensko sa môže jedna povodňová vlna dohnať z Moravy a druhá z Álp. V situácii však stále panuje priestorová neistota, ktorá sa ešte bude upresňovať,“ uviedol portál imeteo.sk. 


Povodne sa valia aj na Slovensko, Zdroj/radaeu.cz


Zrážky prídu aj do Banskobystrického kraja

Intenzívne dažde by mali postupovať zo západu, no zasiahnu aj stredné Slovensko a obce v Banskobystrickom kraji. Silné zrážky by mali začať už tento piatok a pretrvávať by mali niekoľko dní. V ohrození sú najmä okresy Žarnovica, Žiar nad Hronom, Krupina, Zvolen, Banská Štiavnica, Detva a Banská Bystrica. 


Zrážky sa začnú koncom týždňa, Zdroj/shmu.sk


Prečítajte si viac:



Zdroj: imeteo.sk, shmu.sk, meteoradar.co.uk, radareu.cz