Jarmok v Banskej Bystrici je počas dňa krásnou akciou. Čo sa však deje so stánkami večer, hnevá občanov


Bankobystričania nesúhlasia s balením jarmočných stánkov do fólie

Foto: Jarmok v Banskej Bystrici je počas dňa krásnou akciou. Čo sa však deje so stánkami večer, hnevá občanov Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Radvanský jarmok je jedným z najobľúbenejších podujatí v Banskej Bystrici. Každoročne láka tisíce návštevníkov svojim bohatým programom, kvalitnými predajcami a širokou ponukou stánkov, ktoré sa zameriavajú na tradičné remeslá a výrobky. No aj napriek pozitívam, tento rok jarmok vyvolal polemiku kvôli spôsobu, akým predajcovia chránia svoje stánky cez noc.

Diskusiu na sociálnej sieti medzi občanmi rozvírila Lesana, ktorej sa nepáči ako remeselníci odkladajú svoje stánky na noc. Každý večer sa totiž stánky balia do čiernej fólie, aby bol tovar ochránený pred krádežami a poškodením.


Tento pohľad šokoval mnohých návštevníkov, ktorí očakávali sofistikovanejšie riešenie. „Čo je smutné, že sa jarmok stále nedokázal zbaviť jednorazových pohárov a vyriešiť niečo zálohované, ako už majú mnohé iné mestá napr. na vianočných trhoch. A toto obaľovanie stánkov mi vyrazilo dych. Ja viem, že od piatku do nedele, kto by spratával ten tovar. Ale takto? Bystrica získala v roku 2023 národné ocenenie Enviromesto, ale pohľad zvonku hovorí niečo úplne iné. Bohužiaľ,“ píše Lesana v príspevku. 

Stánky sa každý večer balia do fólie, Zdroj/Facebook-Banská Bystrica-kam mieriš?



Podľa obyvateľov nemajú remeselníci na výber. Je to najjednoduchší spôsob. „Boli ste niekedy ako remeselnícka alebo predajca niekde na trhu alebo jarmoku kde je 266 predajcov? reagoval Róbert na Lesanu, od ktorej požaduje aj návrhy na konkrétne riešenia.  

Iní navrhujú, aby si stánkari na noc zaplatili strážnikov. To sa však nejaví každému ako finančne rozumný nápad. „Viete koľko stojí sbs? Vyše 260 predajcov na každý stánok 1 človek plus 3 noci 12 hodín ? Rentabilita je kde a koľko by potom stály ceny keď by sa sbs započítala do ceny výrobkov?“ zamýšľa sa jeden z komentujúcich. 

Padli aj návrhy na to, aby stánkari použili udražateľnejší materál ako plachty alebo celty. Iní si však všimli, že remeselníci fóliu nedajú dole a nezahodia ju, ale ju namotajú späť a používajú viackrát. Pani Zuzana uviedla, že podobný spôsob je zavedený aj v Českej republike. „Žijem v Čechách (Jablonec nad Nisou) a tam každé trhy,slavnosti… takto obaluju stánky. Ludia sú hovada,ukradnu všetko čo neni prikovane,“ uviedla.


Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: Facebook/Banská Bystrica - Kam mieriš?