×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Vo Zvolene oživili Frontové divadlo z doby SNP. Na turné vyrážajú cez víkend, na čo všetko sa môžte tešiť


Foto: Vo Zvolene oživili Frontové divadlo z doby SNP. Na turné vyrážajú cez víkend, na čo všetko sa môžte tešiť Foto: Facebook/Divadelný ústav

Frontové divadlo, ktoré vzniklo v septembri 1944 počas Slovenského národného povstania, bolo jedinečným umeleckým zoskupením, ktoré prinášalo radosť a povzbudenie do temných časov vojny. Jeho poslaním nebolo len zabaviť vojakov a civilistov, ale aj vysvetľovať ciele povstania a posilňovať morálku v neľahkých časoch. Snahou divadla bolo prostredníctvom umenia povzbudiť ľudí, aby neupadali do beznádeje a verili v lepšiu budúcnosť

Toto jedinečné divadlo bolo založené z iniciatívy vynikajúceho slovenského herca a režiséra Andreja Bagara, ktorý sa stal jeho dušou a hlavným motorom. Jeho členovia sa presúvali po povstaleckom území najprv vlakom, neskôr starým autobusom, a vystupovali na improvizovaných pódiách v lazaretoch, vojenských táboroch, ale aj na lúkach či v hostincoch, vysvetľuje Divadelný ústav.

Neraz im poslúžili svetlá z autobusu, aby osvetlili provizórne scény, kde diváci so zatajeným dychom sledovali vystúpenia plné dramatických jednoaktoviek, poézie, hudby a iluzionistických čísel. 

Zdroj: Facebook/Divadelný ústav

Počas svojej krátkej existencie odohralo približne 50 programov a sa stalo symbolom odvahy a umeleckej húževnatosti v časoch vojny. Umelci, medzi ktorými boli mená ako František Zvarík, Anna Cveková, Paľo Bielik a mnohí ďalší, sa svojím talentom postavili nielen proti nepriateľovi, ale aj proti režimu neslobody.


Tento rok sa Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena a Slovenské komorné divadlo z Martina rozhodli oživiť odkaz tohto významného divadelného zoskupenia. Po prvýkrát sa vydávajú na unikátne turné, ktoré sleduje stopy Frontového divadla. Divadelný autobus opäť vyrazí na cesty, aby priniesol autentickú atmosféru povstaleckého divadla priamo do miest a obcí, kde umelci pred 80 rokmi rozdávali nádej a odvahu.

V inscenácii, ktorú režíruje Peter Palik, sa diváci môžu tešiť na výstupy, ktoré vychádzajú z dobových materiálov, spájajúc slovo, hudbu a artistické výstupy. Podľa informácií Divadla Jozefa Gregora Tajovského bude umelecký program pretkávaný nadčasovými témami boja proti útlaku a neslobode, ktoré zostávajú aktuálne aj dnes. 

Zdroj: Facebook/Divadelný ústav

Program turné:

  • 8. septembra o 18:00 hod. - Zvolen, pred Divadlom Jozefa Gregora Tajovského, v prípade nepriaznivého počasia v sále,
  • 9. septembra o 10:00 hod. - Banská Bystrica, v Areáli Múzea SNP, v zlom počasí v sále SOS Banská Bystrica,
  • 9.  septembra o 18:00 hod. - Žiar nad Hronom v Areáli POS, v prípade nepriaznivého počasia v sále POS 
  • 10.  septembra o 18:00 hod. - Revúca na Námestí Slobody, pred Kohútom, v prípade nepriaznivého počasia v sále MsKS

Vstup na všetky predstavenia je voľný, čo zaručuje, že umenie zostane prístupné širokej verejnosti, podobne ako v čase povstania, keď bolo divadlo jednou z mála foriem rozptýlenia v ťažkých vojnových časoch. 

Prečítajte si viac: