×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Zomrel najstarší skaut na Slovensku. Ladislav z Rimavskej Soboty bol aktívnym skautom do svojich 101 rokov


Foto: Zomrel najstarší skaut na Slovensku. Ladislav z Rimavskej Soboty bol aktívnym skautom do svojich 101 rokov Foto: Facebook/Slovenský skauting

Organizáciu Slovenský skauting navždy opustil jej najstarší člen Ladislav Kalmán, ktorého jeho skautskí bratia a sestry poznali pod menom Jamboree. Ladislav bol aktívnym skautom až do konca jeho života, kedy sa dožil 101 rokov.

Svojho prvého skautského tábora sa zúčastnil už v roku 1935. Posledná spomienka na neho bude v piatok 6. septembra v Rimavskej Sobote. 


Aktívnym skautom bol až do svojich 101 rokov

Ladislav sa narodil v roku 1924, v roku, kedy sa stala Paríž prvým mestom, ktoré vo svete po druhýkrát usporiadalo olympijské hry, do rodiny mäsiara. Podľa dostupných informácií portálu koreneskautingu.sk, sa Ladislav zapojil do organizácie už počas absolvovanie základnej školy. Skautský vodcom sa stal počas druhej svetovej vojny v roku 1940. 

„V Rimavskej Sobote viedol letecký modelársky oddiel skautov, postupne nadobudol skúsenosti a vzťah k letectvu. Ako 19-ročný sa v roku 1943 prihlásil k leteckému pluku v Szombathelyi. Vo vojnových rokoch sa na krátky čas dostal aj do sovietskeho zajatia,“ napísal Ľudovít Gáal, pre koreneskautingu.sk.

Skaut Jamboree, Zdroj/koreneskautingu.sk, Autor: Előd Vörös



Ladislav po vojne začal štúdium medicíny v Maďarsku, no ako lekár svoje vedomosti a zručnosti priniesol späť na Slovensko. Počas svojho pracovného života pôsobil ako gynekológ a všeobecný lekár v mnohých mestách na juhu Slovenska. 

Veľké množstvo skautov svoju skautskú púť pretrhne práve počas dospelosti a na časy skautingu len spomínajú. To však neplatilo pre Ladislava, ktorý pozbieral svoje skúsenosti a počas obdobia dôchodku obnovil skautské hnutie v Rimavskej Sobote. Neskôr založil aj klub starých skautov v Rimavskej Sobote. 

Jamboree s mladými skautmi, Zdroj/Facebook Ondrej M.

Počas života získal cenu primátora Rimavskej soboty a skautské hodnotenie 1. stupňa za skautskú vernosť. Vyznamenanie získal aj od zväzu maďarských skautov na Slovensku a pred piatimi rokmi obdržal Striebornú medailu od Maďarského štátu. 

Skautská rozlúčka

S bratom Jamboree sa lúčia všetci skauti z Maďarska aj zo Slovenského skautingu. „So smutným srdcom Vám oznamujeme, že v 101. roku svojho života, 2. septembra 2024, odišiel MUDr. László Kálmán, pôrodník a skautský dôstojník, náš milovaný Jamboree, domov k svojmu Stvoriteľovi! Nech odpočíva v pokoji, jeho vzácna pamiatka navždy žije v našich srdciach! Nazdar,“ napísali odkaz na sociálnej sieti. 

„Mám na neho veľa krásnych spomienok,“ píše skaut Petrik. Skauti z Maďarska Lacimu posielajú aj slová zakladateľa svetového skautingu: „Pokúste sa zanechať tento svet za sebou v trochu lepšom stave ako ste ho našli: Takže keď príde hodina vašej smrti, môžete zomrieť šťastní s vedomím, že ste nepremrhali čas, urobili ste, čo ste mohli“ Baden Powel. 

Prečítajte si viac:



Zdroj: koreneskautingu.sk, Facebook/Slovenský skauting