VIDEO: V okolí rieky Slatina sa povaľovali rôzne odpadky. Mladá Zvolenčanka vyzbierala plné vedro


VIDEO: Mladá Zvolenčanka vyzbierala plné vedro odpadkov pri rieke Slatina

Foto: VIDEO: V okolí rieky Slatina sa povaľovali rôzne odpadky. Mladá Zvolenčanka vyzbierala plné vedro Foto: Facebook/Očami prírody

Denisa Záchenská zdieľala na sociálnej sieti zábery z nedávnej prechádzky v okolí rieky Slatina pri Zvolene. Počas nej narazila na odpad, ktorý vyzbierala a roztriedila do košov.

Najskôr sa jej podarilo nájsť prázdne vedro, do ktoré postupne ukladala svoje ďalšie „úlovky.“ Boli nimi rôzne plastové alebo sklenené fľaše, kusy plastu či dokonca stará topánka.


Pridajte sa a pomáhajte počas prechádzok aj vy. Čoskoro tu máme aj svetové dni upratovania, na počesť ktorých budeme spolu s vami už 28.9. opäť čistiť našu prírodu, napísala Denisa, ktorá je členkou združenia Očami prírody.

Na webovej stránke o sebe združenie píše: Naše združenie založili dve vtedy sedemnásťročné dievčatá, ktoré sa rozhodli konať. Spojila nás základná škola, no aj keď sme vedeli, že milujeme prírodu, netušili sme, že jej aj obe aktívne pomáhame. Každá z nás vo svojom voľnom čase, na prechádzkach, pri športe či len tak, zbierala smeti na miestach, kde nemajú čo hľadať.


Mladá Zvolenčanka

Na stránke o sebe prezrádza viac aj samotná Denisa. Celý život žije na Sekieri pri Môťovskej priehrade. Vždy mala k prírode blízky vzťah a aj preto v roku 2018 po negatívnych skúsenostiach s environmentálnou kriminalitou založila študentskú iniciatívu Očami prírody.

„Mojím cieľom bolo združiť čo najviac ľudí, ktorým osud našej prírody nie je ľahostajný a chcú ho zmeniť. Začala som spolu s priateľmi s organizovaním upratovacích akcií vo Zvolene a postupom času sa naša iniciatíva rozrástla,“ uvádza.

Aktuálne okrem upratovania uskutočňujú prednášky na školách či v podnikoch, píšu články, poskytujú ľuďom množstvo informácii ohľadom zelených tém, organizujú swapy, podávajú podnety v oblasti enviro-kriminality a zelených revitalizácií.​

„Vzťah k prírode ovplyvnil aj moje životné cesty. Popri všetkom taktiež študujem forenznú a kriminalistickú environmentalistiku na Technickej univerzite vo Zvolene, vďaka čomu sa ešte viac približujem k reálnemu riešeniu problémov, ktoré má trápia.​ V roku 2022 som mala záujem prekročiť túto hranicu aktivizmu a stať sa súčasťou oficiálneho diania v našom meste, čo sa aj podarilo. Dnes už pomáham vo Zvolene v takých troch základných oblastiach,“ dodáva Denisa.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu