×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

VIDEO: Ondrej Lunter nešetril úprimnosťou, jeho prejav na Slovenskom dni kroja vyvolal vlnu reakcií


Foto: VIDEO: Ondrej Lunter nešetril úprimnosťou, jeho prejav na Slovenskom dni kroja vyvolal vlnu reakcií Foto: STVR

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter pri príhovore na Slovenskom dni kroja v Banskej Bystrici hovoril o rozoštvaní národa. Jeho prejav sa dotkol mnohých občanov. 

Cez víkend, na Deň Ústavy SR, sa v Banskej Bystrici konal Slovenský deň kroja, na ktorom sa predstavili regióny z celej krajiny. Námestím sa niesol kultúrny ľudový program, ktorý je pre našu krajinu tradíciou. Na pódiu sa okrem vystúpení k návštevníkom prihovoril aj Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). 

Celý záznam z podujatia si môžete pozrieť v archívnom zázname stvr.sk 

Na pódiu sa Lunter k ľuďom prihováral v telgártskom kroji, ku ktorému má podľa jeho slov najväčší vzťah. Hneď na úvod začal slovami:  „Príde generácia po nás a budú sa pýtať čo sme my odovzdali, čo sme my utkali, v akom stave sme nechali spoločnosť. V akom stave sme nechali zdravotníctvo, v akom stave sme nechali školstvo, investície alebo naše kraje, mestá a obce.“  Pýtal sa, čo chceme odovzdať my generácii po nás. 


Desí ma súčasný moderný politický trend, kedy sa šíria štvané reči, napínajú svaly a za kroj a za vlajku sa schováva bezradnosť a bezobsažnosť. To nie je odkaz ani kroja ani vlajky,“ vyjadril sa v prejave. „Ale ja chcem byť optimistický pretože Slováci a Slovenky sa vždy v modernej histórii v kľúčových okamžikoch našej krajiny dokázali spojiť a dokázali a odhodiť malicherné spory,“ doplnil.  

K príhovoru Luntera sa vyjadrila sa aj poslankyňa za mestskú časť Fončordu Diana Javorčíková. „Ondrej tlieskam a ďakujem za všetkých nás, ktorým si dal nádej, že nielen prázdne gestá a prázdne slová sú to, čo od našich politikov a političiek chceme a máme dostávať,“ uviedla na sociálnej sieti.  


Bol prejav rušivý či motivačný?

„Za mňa je jeho prejav rušivý, nevhodný, mohol byť ticho (to sú naši sebavedomí, najmúdrejší mladí...),“ komentovala príhovor predsedu Banskobystričanka Marta. Na druhej strane podľa Petra prejav pravdivo pomenoval aktuálnu situáciu: „Skvele a slušne pomenoval pravdu, ktorá sa nedobre počúva práve tým v prvom rade. Faloš a prospechárstvo, protekcionizmus, to sú ich hodnoty, ktoré sledujú a tiež o čo im ide. Svojich kumpánov dostať preč z prostredia, v ktorom by sa im jazyk rozviazal.“

Prejav mal v komentároch množstvo protichodných reakcií. Niektorí občania sú na predsedu kraja hrdí, iní vnímali prejav ako nevhodný. „Som naňho hrdá a držím mu palce do ďalšej práce, “ vyjadrila sa pani Mária. „Ja osobne som jeho prejav vnímala, na rozdiel od prejavov všetkých ostatných hostí a organizátorov skôr rozpačito, až negatívne. Bol to Deň kroja, pripomienky tradícií našich predkov. On však mal potrebu do toho natlačiť politiku,“ oponovala miestna obyvateľka, pre ktorú príhovor vyznel rušivo.





Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook - Bystrica má na viac, STVR