×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

VIDEO: Park pod Pamätníkom SNP je po oslavách zničený. Kedy ho opravia a kto to zaplatí?


Foto: VIDEO: Park pod Pamätníkom SNP je po oslavách zničený. Kedy ho opravia a kto to zaplatí? Foto: Facebook/Meggie Kováč Mergová

Ministerstvo obrany Slovenskej republiky v spolupráci s Úradom vlády Slovenskej republiky a ďalšími zorganizovalo celoslovenské oslavy 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP).  Udalosť sa uskutočnila 28. a 29. augusta 2024 v Banskej Bystrici a ponúkla bohatý kultúrno-spoločenský program vrátane atraktívnej vojenskej prehliadky.

Ako sme informovali v predošlom článku, nie každý videl v oslavách pozitíva. Dokonca sa našli komentáre, ktoré ich označili ako „šaškáreň“. Najnovšie sa na sociálnej sieti objavilo video, ktoré ukazuje zničený park pod Pamätníkom SNP.


Na internet ho pridala Meggie Kováč Mergová, ktorá patrí aj medzi iniciátorky občianskej petície mestu Banská Bystrica za vypovedanie zmluvy s nájomcom plážového kúpaliska.

Video komentoval poslanec David Kapusta: „Tiež som si všimol ten stav, keď som tadiaľ šiel v nedeľu večer. Tiež ma to prekvapilo. Ale ja pevne verím, že mesto tento priestor dá do poriadku. Dajme im nejaký čas. Minimálne tak ako bol predtým. Lebo mať dva parky v žalostnom stave by bola už arcihanba. Tá fontánka je zle vyriešenia od začiatku.“



Naša redakcia oslovila mesto Banská Bystrica. Zaujímalo nás, či sa chystajú opravy parku a z čoho budú prípadne financované.

Park pod Pamätníkom SNP prejde revitalizáciou. Aktuálne sa spracúva cenová ponuka a po dohode s rezortom obrany sa pristúpi k realizácii, uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Program osláv výročia

Oslavy začali bezplatným sprístupnením expozície Múzea SNP. Návštevníci sa mohli tešiť na jazdu historických vozidiel, ktoré sa presúvali ulicami Banskej Bystrice s prestávkou na Námestí SNP. Program prvého dňa vyvrcholil stretnutím s veteránmi SNP v areáli Pamätníka SNP.

Štvrtok (29. augusta) sa konali rôzne aktivity pripravené Ministerstvom obrany SR a Ozbrojenými silami Slovenskej republiky. Návštevníci mohli navštíviť stánky ministerstiev a organizácií a vyskúšať si ich činnosti. Slávnostný program začal pietnym aktom kladenia vencov pri Pamätníku SNP, nasledovaný hudobno-kultúrnym programom. Po ňom bola vojenská prísaha absolventov základného vojenského výcviku.

Vyvrcholením podujatia bola vojenská prehliadka v uliciach Banskej Bystrice, kde sa predstavilo približne 200 kusov techniky a viac ako 2600 vojakov. Návštevníci videli rozmanitú vojenskú výbavu, vrátane tankov Leopard 2A4 a samohybných húfnic Zuzana 2. Deň zavŕšil slávnostný galavečer s hudobnými vystúpeniami a veľkolepým ohňostrojom.

Prečítajte si viac: