Banskobystrický kraj sa ako jediný zapojil školy do pilotného projektu Stop šikane, je v ňom 20 škôl


Banskobystrický kraj chce zamedziť šikanu na školách

Foto: Banskobystrický kraj sa ako jediný zapojil školy do pilotného projektu Stop šikane, je v ňom 20 škôl Foto: Facebook/Ondrej Lunter

V Banskobystrickom samosprávnom kraji sa na školách spúšťa pilotný program pre zamedzenie šikany na školách. Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci s Ministerstvom školstva spustil aplikáciu, ktorá bude slúžiť študentom a žiakom na anonymné nahlasovanie šikany na školách. O projekte informoval predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, Ondrej Lunter.

Šikana je vážny problém. Náš nedávny neformálny audit potvrdil, že šikana je často ťažko odhaliteľná a školy nemajú dostatočné nástroje na jej efektívne riešenie,“ uviedol Ondrej Lunter.

Školám budú poskytnuté príručky a návody na to, ako šikanu rozpoznať, riešiť, ako na ňu reagovať a ako jej predísť. V mobilnej aplikácií má každý študent možnosť anonymne nahlásiť šikanu, či už zo strany obete alebo svedka. Nasledovať bude bezpečná komunikácia so školským tímom podpory, ktorý bude na prípady šikany školený.

Banskobystrický kraj je jediný, ktorý je súčasťou programu a do pilotného projektu sa zapojilo 20 škôl z BBSK. Každá z nich obdrží manuál, v ktorom pedagógovia a vedenie školy získajú rady a pokyny ako šikanu riešiť a pracovať s ňou. Všetky preškolenia by mali školy stihnúť do konca roka.  


Aby už viac šikana nebola tabu 

K téme šikany a k pilotnému projektu sa na sociálnych sieťach vyjadril aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, Ondrej Lunter: „Som rád, že sme v hľadaní riešení tohto problému sme našli silného a dôležitého partnera - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. No ešte viac ma teší, že ministerstvo si vybralo práve náš kraj pre komplexný pilotný projekt, ktorý zahŕňa nový „krízový semafor“ – podrobný manuál pre školy, školenia pre školské podporné tímy a testovanie anonymnej aplikácie na nahlasovanie šikany na 20 školách.“

Kraj do projektu vstúpil s myšlienkou odstrániť tabu týkajúce sa šikany. „To je asi, ako keby niekto povedal, že neexistuje korupcia vo vysokej politike. Všetci vieme, že fenomén šikany je prítomný v spoločnosti, ale tvárime sa, že neexistuje,“ uviedol Lunter pre tvnoviny.sk.




Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: Facebook/Ondrej Lunter, tvnoivny.sk