×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

Amfiteáter v Banskej Štiavnici sa rozpadá. Čo na to hovorí jeho správca, hudobník Miro Tásler?


Foto: Amfiteáter v Banskej Štiavnici sa rozpadá. Čo na to hovorí jeho správca, hudobník Miro Tásler? Foto: Facebook/Štiavnické vrch - Banská Štiavnica, IMT Smile

Amfiteáter v Banskej Štiavnici je pôsobiskom mnohých kultúrnych podujatí a zážitkov. Počas jeho existencie sa na pódium vystriedalo stovky hudobníkov, spevákov, kapiel i divadiel. Jeho stav sa však rokmi zhoršuje a je otázkou času kedy jeho stav nebude vôbec reprezentatívny. 

Diskusiu okolo stavu amfiteátra rozvíril Štiavničan Jozef. „Takto dopadol amfiteáter v našom meste! Gratulujem, len tak ďalej,“ ironicky poznamenal v príspevku na sociálnej sieti. Na poslednú prerábku si obyvatelia pamätajú spred 30 rokov, kedy ho mali opravovať rudné bane. 


„Toto je výsledok majiteľov, ktorí na údržbu kašlú“ poznamenal miestny obyvateľ. Ostatní si však myslia, že údržba a oprava by nebola veľmi zložitá. „Veru tak a stačilo by jednu rúru napojiť,“ píšu. Mesto podľa dostupných informácií prenajalo amfiteáter, z dôvodu nedostatku financií na údržbu. Tú však dostatočne nezabezpečuje ani nájomca. 

Návštevníci amfiteátra sú nespokojní aj s priestormi, ktoré sú nimi priamo využívané. „O sedení (doskách) ani nehovorím, strašné,“ píše miestna obyvateľka.


Amfiteáter prejde rekonštrukciou

Správca priestorov Miroslav Tásler, inak klávesák zo známej kapely IMT Smile, pre Bystricak uviedol, že amfiteáter prejde rozsiahlou rekonštrukciou. Tohtoročná letná sezóna bola poslednou, kedy je miesto v zlom neudržanom stave. Tásler predpokladá, že bude na všetky rekonštrukčné práce robené verejné obstarávanie, keďže amfiteáter je majetkom mesta. 

„Momentálne čakáme na projekt od architekta, ktorému mesto zadalo požiadavku na rekonštrukciu,“ informoval nás Miroslav Tásler. „Najskôr sa začne s opravou mestského parkoviska nad amfiteátrom, ktorého stav spôsobuje všetky škody na budovách amfiteátra, keďže nie je odvodený, respektíve voda z oboch parkovísk nad amfiteátrom tečie do budovy bufetu, premietačky a steká dolu kopcom do budovy zázemia,“ doplnil.

Predpokladaný koniec rekonštrukcií je pred ďalším letom. Pokiaľ sa však práce nestihnú dokončiť včas pred sezónou, opravy budú koordinované mestom aj počas leta. Parkovisko bude 1. etapou rekonštrukcií, po lete 2025 sa začne 2. etapa, oprava budovy zázemia a premietačky.

 

Prečítajte si viac:



Zdroj: Facebook/Štiavnické vrch - Banská Štiavnica