Chystáte sa na oslavy SNP v Brezne? Pozrite si prehľad programu osláv výročia


Aký bude program SNP v Brezne?

Foto: Chystáte sa na oslavy SNP v Brezne? Pozrite si prehľad programu osláv výročia Foto: Facebook/Brezno

Mesto Brezno sa chystá na významnú udalosť, ktorou si pripomenie 80. výročie Slovenského národného povstania (SNP). V sobotu, 31. augusta, sa v Brezne uskutoční séria podujatí, ktoré prepoja spomienku na hrdinstvo našich predkov s bohatým kultúrnym a športovým programom.

Hlavné body programu

  • 10:00 hod - Polmaratón SNP

    Oslavy odštartujú ikonickým Polmaratónom SNP, ktorý sa po 15 rokoch vracia do Brezna. Bežci vyrazia z mestského námestia, kde absolvujú šesť okruhov na trati s minimálnym prevýšením. Súťažiť sa bude v troch disciplínach: polmaratón, beh na 10,5 km a štafetová súťaž 3 x 7 km. Pre víťazov jednotlivých kategórií sú pripravené zaujímavé vecné aj finančné odmeny.

    Tradícia polmaratónu sa vracia do mesta, Zdroj/brezno.sk



    • 10:30 hod. a 13:00 hod. - Pietny akt 

      Po behu sa uskutoční pietny akt pri pomníku vojenského dôstojníka Samuela Sekurisa. Brezno týmto spôsobom vzdá úctu padlým hrdinom SNP a pripomenie si ich obete pre slobodu Slovenska. Ďalší pietny akt sa uskutoční o 13:00 hod. pri soche Partizána, kde sa opäť zídu účastníci na krátky spomienkový ceremoniál.

      • 13:30 - Hudobný program

        Popoludnie bude patriť kultúrnym podujatiam. Na námestí vystúpia rôzne hudobné skupiny a interpreti, vrátane René Bošeľa, Emy Klinko, mužskej speváckej skupiny Pohorelskí chlopi, DFS Šťastné detstvo, Malá dychová hudba Mostárenka, a ďalší. Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý hudobný program, ktorý bude sprevádzať oslavy až do večerných hodín.

        • Sprievodné akcie

           Počas celého dňa budú v Brezne prebiehať rôzne sprievodné podujatia. Pri pamätníku padlým je vystavený historický 57-milimetrový protitankový kanón, ktorý do mesta zapožičal Vojenský útvar Nemecká. Pred rímskokatolíckym kostolom bude inštalovaná výstava fotografií z rokov 1938 až 1945, ktorú pripravilo Horehronské múzeum v spolupráci s Klubom vojenskej histórie (KVH) Anthropoid Mýto pod Ďumbierom. Celé mesto bude navyše vyzdobené vlajkami s oficiálnym logom osláv.



          Zdroj: brezno.sk

          Najnovšie zo Slovenska

          Najnovšie správy Banskobystrický kraj