×

Pripojte sa k nám na WhatsAppe

Nezmeškajte najnovšie správy. Kliknutím na tlačidlo sa pripojíte k nášmu kanálu.

Pripojiť sa

FOTO: Nič podobné doteraz nezažili. Búrková smršť sa prehnala obcami na juhu Slovenska, padali strechy aj stromy


FOTO: Nič podobné doteraz nezažili. Búrková smršť sa prehnala obcami na juhu Slovenska, padali strechy aj stromy Foto: imeteo.sk - printscreen

Na juhu Banskobystrického kraja sa prehnala ničivá smršť. Búrka ničila stromy a trhala strechy. Informáciu o škodách v obci priniesol portál rimava.sk. 

„Zo stredného Slovenska sa búrky presunuli do južných okresov, pričom najsilnejšia búrka sa objavila v okrese Rimavská Sobota a priniesla aj silný nárazový vietor,“ objasnil jav meteorologický portál imeteo.sk.


Vietor a dážď mali na svedomí, že 27. augusta v obciach Hriňová, Detva, Rimavské Janovce/Rakytník obyvatelia zažili intenzívne a ničivé búrky. Nebezpečné počasie zasiahlo aj mesto Rimavská Sobota, kde spôsobilo značné škody. 

Zasahovali aj hasiči

V Rimavských Janovciach búrka strhla strechu a vyvracala stromy, niektoré z nich zasiahli aj blízke rodinné domy. Odtrhnutá strecha z domu visela na elektrickom vedení, pokiaľ neprišli elektrikári. Na mieste zasahoval a pomáhal aj Hasičský záchranný zbor. 


Búrka ničila aj v ďalších obciach. V diskusii na sociálnej sieti obyvatelia spomínajú zasiahnuté obce ako Čierny Potok, Uzovská Panica, Rakytník, Hodejov, či Bátku. 

V dedinách obyvatelia pocítili silu krúp, ktoré im poničili majetok a najmä úrodu. Podľa slov občanov, krúpová smršť trvala polhodinu. „Ako popršané dobre, super, bolo už treba. Ale paradajky mám poobíjané, listy na stromoch rozstrapkané, kopa listov pod stromami, jablká, hrušky poudierané,“ píše Mária, obyvateľka Čierneho Potoka.

Podobne to mali aj v Uzovskej Panici, kde však nastal aj problém s elektrinou. „Paradajky ležia aj s kolíkmi na zemi, elektrina nejde ani teraz a je 20:35 hod.,“ posťažovala sa Božena. Obyvatelia Rakytníka tvrdia, že nič podobné ako bola včerajšia búrka, zatiaľ nevideli a nezažili.


Prečítajte si viac:



Zdroj: rimava.sk, sme.sk, imeteo.sk