Herne v Banskej Bystrici za pár dní zatvoria svoje brány, rozhodli o tom poslanci. Otvorený ostáva jediný podnik


Herne v Banskej Bystrici sa onedlho zatvoria, ostane len jedno kasíno

Foto: Herne v Banskej Bystrici za pár dní zatvoria svoje brány, rozhodli o tom poslanci. Otvorený ostáva jediný podnik Foto: pixabay.com

 

 

 


 

Začiatkom septembra sa Banská Bystrica pripravuje na zásadnú zmenu v oblasti hazardu. Mestskí poslanci schválili úplný zákaz herní a kasín, ktorý nadobudne účinnosť 10. septembra.

Tento krok bol podľa informácií Denníka N prijatý už v apríli 2024 a reaguje na rastúci počet žiadostí o nové herne a obavy z negatívnych dopadov hazardných hier na komunitu. Po vypršaní licencií všetkých herní tento rok v auguste zostane v meste prevádzkované jediné kasíno, ktoré má povolenie platné až do roku 2028. 


Prečo zostalo jedno kasíno?

V apríli sme vás informovali o probléme, ktorý riešila Banská Bystrica v spojitosti so zákazom herní a kasín.  Mesto síce plánovalo úplné zastavenie všetkých herní a kasín, avšak jedno z nich si medzitým stihlo obnoviť licenciu na ďalších päť rokov, čo vyvolalo podozrenia z uprednostňovania a monopolizácie trhu. Napriek tomu, že mesto dlhodobo tvrdí, že chce hazard úplne zrušiť, došlo k chybe zamestnanca, ktorá umožnila kasínu predĺžiť svoju prevádzku až do roku 2028. 

Mesto sa bránilo s tým, že zrušenie hazardu presadzuje dlhodobo a bez výnimiek. Na základe chyby zamestnanca sa však kasínu podarilo získať povolenie na prevádzku až do roku 2028.



 

 

Nové nariadenie zavedie prechodné obdobie pre existujúce licencie a zabráni vzniku nových herní a kasín. Tento krok má za cieľ predísť ďalšiemu rozširovaniu hazardných prevádzok a znížiť ekonomické a sociálne dopady hazardu na mesto. S blížiacim sa dátumom účinnosti sa očakáva, že príjmy z hazardu výrazne poklesnú a mesto sa sústredí na obmedzenie ďalšieho rastu hazardných hier.



Zdroj: aktuality.sk, dennikn.sk

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj