TIP: Štyri perfektné európske mestá pre víkendový pobyt


Lifestyle

Foto: TIP: Štyri perfektné európske mestá pre víkendový pobyt

Plánujete stráviť predĺžený víkend mimo hraníc SR? V tom prípade pre vás máme 4 krásne mestá, v ktorých sa môžete kochať. Či už je to čisté prostredie, jedlo, príroda, pohoda alebo akčný nočný život, pre každého máme niečo.

Lisabon, Portugalsko

Ľúbezné mesto, žltá električka v úzkej uličke, farebné dlaždice. To všetko a ešte viac je Lisabon. Toto portugalské mesto patrí medzi najobľúbenejšie turistické miesta v Európe. A nie je sa čomu diviť. Zažijete tu veľa krásnych chvíľok a nebudete vedieť, kam skôr vyraziť a pozerať. V lete zbaľte plavky a vydajte sa k Atlantickému oceánu, ktorý síce Lisabon neumýva, ale je iba asi hodinu a štvrť cesty hromadnou dopravou alebo necelých 30 minút autom. Lisabon leží pri ústí rieky Tejo, kde sú aj malebné pláže, ale najbližšie pláže pri oceáne sú Carcavelos beach a Praia da Torre.

Tip: nezabudnite si pribaliť kvalitné SPF krémy na opaľovanie.

Poteší vás aj úžasná architektúra a historický nádych celého Lisabonu. A jedlo? To vás bude tiež baviť, hlavne pokiaľ milujete ryby a morské plody. Ale nebojte, obľúbené je aj hydinové, bravčové, králičie a narazíte aj nie prepelice. Samozrejmosťou je aj dobré portugalské jedlo a sladké dezerty ako je pastel de Belém/de nata. Keď budete v nejakom podniku, započúvajte sa. Zrejme sa bude púšťať tradičná fado hudba. K Portugalsku neoddeliteľne patrí.

Čo vidieť v Lisabone

  • Alfama: Starobylá štvrť s úzkymi uličkami a tradičnými domami.
  • Belém: Belémska veža, kláštor Jerónimos a Pastéis de Belém.
  • Električka 28: Historická električková linka, ktorá prechádza hlavnými turistickými bodmi.
  • Castelo de São Jorge: Historický hrad s nádhernými výhľadmi na mesto.

Edinburgh, Škótsko

Edinburgh pôsobí akoby vypadol z kníh o Harrym Potterovi. Všade, kam sa pozriete, sú hnedasté tehlové budovy a všetkému vojvodné majestátne Edinburgh castle .Tento hrad patrí medzi najobľúbenejšie turistickú pamiatku. Naplánujte si jeho návštevu, ale vstupenky radšej kúpte on-line , inak sa tam nemusíte dostať. Od hradu potom vedie Royal Mile, alebo kráľovská míľa, čo je “hlavná turistická” ulica plná krásnych pamiatok, obchodíkov, zákutí, reštaurácií a kaviarní. Aj keď je to veľmi populárne miesto, nenechajte sa odradiť a prejdite si ju. Na konci potom narazíte na Holyrood Palace , nádherný palác, ktorý milovala napríklad škótska kráľovná Mária Stuartovna.

Jedlo je ďalšia zaujímavá súčasť Škótska, najmä ak milujete ryby, morské plody, mäso, údeniny, vajíčka, zeleninu a znápojov čaj, škótsku whisky a sýtené nápoje (populárne je oranžový Irn-Bru).Edinburgh je tiež mestom festivalov; v auguste môžete zažiť Edinburgh Festival Fringe , najväčší umelecký festival na svete s nepreberným množstvom jedál.

Čo vidieť:

  • Edinburgh Castle: Dominanta mesta s bohatouhistóriou a skvelými výhľadmi.
  • Royal Mile: Hlavná turistická trasa spájajúcahrad s Holyrood Palace.
  • Arthur’s Seat: Vyhasnutá sopka poskytujúcapanoramatické výhľady na mesto.
  • National Museum of Scotland: Múzeum plnéškótskej histórie a kultúry.

Kodaň, Dánsko

Dánsko patrí na rebríček najobľúbenejších a najspokojnejších krajín na svete. Rok za rokom sa umiestňujú na druhé miesto(hneď po Fínsku) a je to zaslúžené. Prečo? Pretože Dánsko, a najmä Kodaň, sa snaží o pohodlný život plný dobrého jedla, pohybu a pevných spoločenských vzťahov. To všetko vedie k tomu, že sa tu budete cítiť v bezpečí a pohode. Najčastejšie spomínané negatívum bývajú ceny, ktoré sú tu skutočne vysoké a možno vás prekvapia. Keď si však uvedomíte, aká je Kodaň čistá, bezpečná a príjemná, bude vás platenie „bolieť“ menej.

Kodaň je perfektné miesto na predĺžený víkend s rodinou aj starými rodičmi. Deti sú v Kodani prijímané úplne bez problémov a nemusíte sa báť, že by tu bola spoločnosť k deťom prísna. Bezpečnosť je tiež skvelá. A nesmieme zabudnúť aj na výborné jedlá a hlavne kaviarenská kultúra ponúkajúca lahodné zákusky a kvalitnú kávu.

Čo vidieť:

      Nyhavn: Malebný prístav s farebnými domami a reštauráciami.

      Tivoli Gardens: Historický zábavný park.

      Socha Malej morskej víly: Ikonická socha inšpirovaná rozprávkou H. Ch. Andersena.

      Rosenborg Castle: Renesančný zámok s krásnymi záhradami.

Zürich, Švajčiarsko

Zürich je podobne bezpečné, čisté a príjemné mesto ako Kodaň. Kvalita života je tu taktiež vysoká, rovnako ako ceny. Aj tu si priplatíte, hlavne za jedlo. Napriek tomu je Zürich výborné miesto na krátku dovolenku plnú chôdze, prírody a čokolády. Architektúra je podobná tej pražskej, prepája sa tu tradícia a moderný štýl a dohromady tvorí ľúbezný zážitok. Čo ale Švajčiarsko môže ponúknuť unikátne, je príroda. Tá je naozaj nezameniteľná. Kopce, rieky, jazerá, alpské štíty, lúky, lesy, ... To všetko zasadené do spokojnej spoločnosti, ktorá podobne ako Kodaň patrí medzi 10 najšťastnejších krajín sveta.

Staré mesto je plné úzkych uličiek s dláždenými cestami a historickými budovami, kostolmi a múzeom umenia Kunsthaus. Vynechať nesmiete ani Grossmünster, ikonickú katedrálu, odkiaľ je nádherný výhľad na mesto. Okrem kultúrnych pamiatok je Zürich tiež dôležitým finančným centrom, kde sídli mnoho bánk a medzinárodných spoločností. To však neuberá na jeho šarmu a prístupnosti pre turistov.

Čo vidieť:

  • Staré mesto (Altstadt): Historické uličky, kostoly a námestia.
  • Zürichsee: Jazero s možnosťou plavby alebo kúpania.
  • Uetliberg: Vrchol s panoramatickými výhľadmi na mesto a Alpy.
  • Bahnhofstrasse: Jedna z najdrahších nákupných ulíc na svete.

Berlín, Nemecko

Za cca 4 hodiny sa dostanete z Prahy do divokého Berlína. Hlavné mesto Nemecka ponúka až nečakane veľa zelene a v kontraste s tým aj veľa miest na spoločenské vyžitie. Je teda jednoduché si odpočinú a zároveň sa zabaviť, záleží, na čo práve máte chuť. Cez deň môžete skúmať malé podniky, obchody a kaviarne a večer zájsť na technoparty.

Techno je pre Berlín niečo ako krv, životodarná tekutina, bez ktorej by to nebolo ono. Bohužiaľ nie je úplne jednoduché sa do niektorých podnikov dostať, napr. Berghain. Oblečenie nie je prísne predpísané, ale v prevažnej väčšine sa skladá z čiernej farby a kože. Pripravte sa, že pravdepodobne budete čakať a nie je isté, že sa dostanete dovnútra. Ak sa vám pošťastí, užijete si nefalšovanú berlínsku párty.

Cez deň sa skúste túlať uličkami a užívajte si alternatívne umenie, bez ktorého by Berlín nebol Berlínom. Je pomerne jednoduché nájsť množstvo umeleckých výstav a vernisáží a nechať sa inšpirovať alebo ohromiť. Žiaľ, nesmieme zabudnúť dodať, že v posledných rokoch je to s bezpečnosťou v Berlíne trochu zložité, preto sa pohybujte iba po verejných miestach a v noci si dávajte veľký pozor. Vnímajte svoje okolie a snažte sa byť v strehu.

Čo vidieť: 

  • Brandenburská brána: Symbolické miesto s bohatou históriou.
  • Berlínsky múr: Zvyšky múru s umeleckými graffiti.
  • Múzejný ostrov: Komplex múzeí, vrátane Pergamon Museum.
  • Alexanderplatz: Centrum východného Berlína s televíznou vežou.

 



Zdroj: Inzercia/PR článok

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj