Posledná šanca pre vzácneho hlucháňa. Muránsku planinu môžu zachrániť úrady


Posledná šanca pre vzácneho hlucháňa. Muránsku planinu môžu zachrániť úrady

Foto: Posledná šanca pre vzácneho hlucháňa. Muránsku planinu môžu zachrániť úrady Foto: pixabay.com

Ochrancovia prírody žiadajú okresné úrady v Brezne a Revúcej, aby zastavili ťažbu dreva v biotopoch hlucháňa hôrneho na Muránskej planine. Podľa iniciatívy My sme les a občianskeho združenia Prales, tieto vzácne územia v národnom parku nie sú dostatočne chránené a ťažba by mohla vážne ohroziť hlucháňa, čo by malo negatívny vplyv na jeho prežitie na Slovensku. Informácie o vzniknutom riziku poskytol Denník N.

Ak by sa ťažba uskutočnila, Slovensko by čelilo vysokým pokutám od Európskej únie za nedodržanie pravidiel ochrany prírody.


Sporné pozemky spravuje Národný park Muránska planina, a hoci sú v zóne s vysokou ochranou, plánuje sa ich začlenenie do ešte prísnejšie chránenej oblasti. Ochrancovia preto vyzývajú na okamžité zastavenie ťažby, aby sa predišlo nevratným škodám na prírodnom prostredí.



Ohrozenie hlucháňa je vážne, Zdroj/biomonitoring.sk


Nemá kde žiť

Podľa informácií Štátnej ochrany prírody, hlucháň hôrny, majestátny vták našich horských lesov, čelí vážnemu ohrozeniu, ktoré by mohlo znamenať jeho postupné vymiznutie z územia Slovenska. Tento druh je viazaný na staré prirodzené horské smrekové a zmiešané lesy, kde nachádza ideálne podmienky pre hniezdenie a prežitie. V dôsledku intenzívnej ťažby dreva a úbytku vhodných biotopov však jeho populácia dramaticky klesá.

Ťažba lesov a vyrušovanie ľuďmi, najmä v hniezdnom období, sú pre hlucháňa fatálne, pričom jeho hniezdny areál sa za posledných 40 rokov výrazne zmenšil. Ochrana týchto vzácnych vtákov a ich biotopov je preto kľúčová pre ich dlhodobé prežitie.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Zdroj: dennikn.sk, biomonitoring.sk