VIDEO: V Banskej Bystrici už po 366-krát. Čím bude tento ročník Radvanského jarmoku výnimočný?


Aký bude program na Radvanskom jarmoku?

Foto: VIDEO: V Banskej Bystrici už po 366-krát. Čím bude tento ročník Radvanského jarmoku výnimočný? Foto: banskabystrica.sk

Radvanský jarmok, s bohatou tradíciou a jedinečnou atmosférou, prináša aj tento rok množstvo zaujímavých podujatí a zážitkov. Banská Bystrica prináša 366. ročník tradičnej slávnosti. 

Jarmočný ruch sa rozprúdi na viacerých miestach v historickom centre mesta, vrátane Námestia SNP, Dolnej a Lazovnej ulice, Štefánikovho nábrežia a Hronského predmestia. Trh tradičných remesiel a stánky s ľudovo-umeleckými výrobkami budú rozmiestnené pri Barbakáne a na Starej Tržnici. V Lazovnej ulici vás čakajú tvorivé dielne a výstava Literárneho a hudobného múzea v Banskej Bystrici.


Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste si túto slávnosť nemali nechať ujsť:

  • Drevený páv a študenti z Ružomberka:

Na Námestí SNP, medzi historickou radnicou a Katedrálou sv. Františka Xaverského, uvidíte študentov Školy umeleckého priemyslu z Ružomberka pri výrobe drevených hračiek. Dokončia tiež veľkú sochu dreveného páva s kyjatickým vzorom, na ktorej pracovali už v škole.


  • Dvor remesiel ÚĽUV:

V priestoroch Regionálneho centra remesiel na Dolnej ulici 14 prebieha Dvor remesiel, kde môžete vidieť ukážky spracovania ľanu, tkanie na krosnách a ďalšie tradičné remeslá, ako je modrotlač, výroba bičov či sviečok z včelieho vosku.

  • Tvorivá ulička na Lazovnej:

V Lazovnej ulici sa budete môcť zapojiť do Tvorivej uličky, kde si vyskúšate výrobu šperkov, tkaných kobercov, sviečok a hračiek. Tento interaktívny priestor bude otvorený v piatok aj v sobotu.

  • Rozhovory s remeselníkmi:

V sobotu 7. septembra o 18:30 hod. pri Barbakáne prebehne diskusia o ľudovom bábkarovi Antonovi Anderlem z Banskej Bystrice, pri príležitosti 80. výročia jeho narodenia.

  • Folklórny program Dobrota:

V piatok 6. septembra o 19:30 hod. na Námestí SNP vystúpi Folklórny súbor Urpín s programom Dobrota, ktorý priblíži podstatu ľudských hodnôt prostredníctvom tanca a hudby.

  • SĽUK oslavuje 75 rokov:

SĽUK uvedie na banskobystrickom námestí v sobotu 7. septembra tanečnú veselohru pre deti Gašparko a večer atraktívny program tancov a piesní z rôznych regiónov Slovenska.


  • Remeselníci z celého Slovenska a zahraničia:

Na jarmoku sa predstaví takmer 250 remeselníkov, vrátane rezbárov, keramikárov, drotárov, medovnikárov a ďalších, ktorí predvedú svoje umenie a remeselné zručnosti.

  • Slávnostné otvorenie jarmoku:

Jarmok bude slávnostne otvorený v piatok 6. septembra o 19:15 hod. na Námestí SNP. Čaká vás program plný spomienok na detstvo, tanca a hudby, v podaní Folklórneho súboru Urpín a herečky Alenky Sušilovej s malou Alickou Chlebničanovo

Detailný program počas celého Radvanského jarmoku si môžete pozrieť na stránke mesta, no okrem kultúrneho programu nebudú chýbať ani gurmánske špeciality, typické pre Radvanský jarmok. Na rôznych miestach v meste si budete môcť pochutnať na pečených jaterniciach, klobásach, lokšiach, medovníkoch a ďalších lahôdkach. Na deti čakajú zábavné atrakcie na Štefánikovom nábreží a Hronskom predmestí.






Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj