FOTO: Na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici pribudli kontroverzné slnečníky. Prečo sa ľuďom nepáčia?


Na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici pribudli kontroverzné slnečníky

FOTO: Na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici pribudli kontroverzné slnečníky. Prečo sa ľuďom nepáčia? Foto: Facebook/Anetta P.

Na plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici, o ktorom sa na internete v poslednom čase aktívne diskutuje, pribudli nové slnečníky. V miestnej facebookovej skupine sa okamžite objavila ich fotografia aj s popisom: „Pán nájomca sa zase na pláži vytiahol. S pompou nakúpil ... dáždniky pre liliputánov, ktoré pri najmenšom závane vetra hľadajú po Fončorde. Zase len formalizmus.“

Pod príspevkom sa opäť rozvírila diskusia, do ktorej sa zapojili desiatky ľudí. „Dnes som taký dáždnik videl na Slnečnej ulici na križovatke, aj som sa čudoval, kto by sa tam chcel opaľovať,“ napísal Matej.


„Náhodou sú až z Číny, lebo sa mi tým (prevádzkovateľ) pochválil, keď ich v sobotu pred týždňom s veľkou pompéznosťou rozmiestňoval po pláži. Vraj mali prísť už v júni, ale meškali a ja mu na to, že mne z Číny príde vždy všetko do desiatich dní,“ pridala komentár Tatiana.

Ani Petrovi a desiatkam ďalších Bystričanov sa nové slnečníky nepozdávajú. Sú vraj malé a v žiadnom prípade nespĺňajú svoj primárny účel, čo má dokazovať priložená fotografia.


Zdroj: Facebook/Anetta P.

„Ak máte otázky, či sa prenajímateľovi toto všetko oplatí, odpoveď sa dá nájsť vo verejne dostupnom dôveryhodnom zdroji. Na FinState sú štandardne zverejňované vybrané údaje z účtovných závierok obchodných spoločností. Za rok 2023 má spoločnosť, čo si prenajíma naše plážko, tržby vo výške cca 670 tis. € a zisk vo výške cca 190 tis. €. Tento rok, keďže je teplo, to bude najmenej také isté. Prevádzkovanie plážka sa prenajímateľovi jednoznačne oplatí a určite by sa oplatilo aj mestu. Také jednoduché to je,“ myslí si Miroslava.

Mesto chce ukončiť zmluvu

Igor sa pýtal, prečo mesto neukončí zmluvu s prevádzkovateľom. Aktuálne je ním spoločnosť AQUALAND Slovakia s.r.o, ktorá má s mestom platnú zmluvu od roku 2007 na 30 rokov. „Mesto nemôže predčasne ukončiť túto zmluvu. Ukončiť sa dá len dohodou oboch strán, alebo uplynutím doby na ktorú je uzavretá,“ odpovedal mu Ľubomír.

K tejto téme sa nedávno vyjadrilo aj samotné mesto. Uviedlo, že si budúcnosť plážového kúpaliska v žiadnom prípade nespája s jeho súčasným prevádzkovateľom. Práve preto hľadá všetky právne možnosti, ako existujúci zmluvný vzťah ukončiť.

„Nevýhodná zmluva však výrazne tieto možnosti zužuje. Ak by mesto ukončilo zmluvu bez splnenia zákonných alebo zmluvných dôvodov, dostalo by sa do súdneho sporu, s čím by zároveň súvisela hrozba finančných sankcií. Za týmto účelom sme si dali vypracovať právnu analýzu od Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá podrobne rozobrala právny stav, v ktorom sa mesto nachádza. Na základe toho podnikáme ďalšie kroky,“ informovalo mesto.

Naša redakcia sa snažila osloviť prevádzkovateľa kúpaliska, na naše otázky však nereagoval. Ak sa chcete dozvedieť o problematike kúpaliska viac, prečítajte si náš predošlý článok.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj