Osobnosť Štátnej opery, Darina Kunková, navždy opustila milované pódiá. Bojovala s ťažkou chorobou


Foto: Osobnosť Štátnej opery, Darina Kunková, navždy opustila milované pódiá. Bojovala s ťažkou chorobou Foto: Facebook/Štátna opera

Štátna opera v Banskej Bystrici s hlbokým zármutkom oznámila, dňa 17. augusta navždy opustila pódiá ich dlhoročná kolegyňa a priateľka Darina Kunková, ktorá zasvätila celý svoj profesionálny život umeniu a hudbe. Narodila sa 11. marca 1964 a už od roku 1985 bola neoddeliteľnou súčasťou Speváckeho zboru Štátnej opery, kde pôsobila ako altistka.

Jej oddanosť divadlu nebola len formálnou záležitosťou, bola to jej životná vášeň. Darina spoznala v divadle svojich blízkych aj prostredie, ktoré jej umožnilo naplno rozvinúť svoj talent a umelecké schopnosti.  Rovnako to bolo aj v prípade jej lásky, so svojím manželom sa nemohla spoznať nikde inde ako v divadle.

Na javisku vynikala nielen svojím hlasom, ale aj osobitým prejavom, ktorý dodával malým postavám v operetách a muzikáloch jedinečný šarm. Vďaka bohatým skúsenostiam a neustálemu zápalu pre prácu sa stala výraznou osobnosťou divadelného sveta


V posledných rokoch zastávala Darina Kunková aj funkciu inšpektorky zboru a ako aktívna členka odborovej organizácie SLOVES sa neúnavne snažila zlepšovať pracovné podmienky pre svojich kolegov. Okrem svojej práce v divadle bola tiež obľúbenou učiteľkou na základnej umeleckej škole a vedúcou speváckeho zboru v kostole Sv. Michala na Fončorde v Banskej Bystrici, píše o nej Štátna opera.

Neúnavná bojovníčka v živote aj za spravodlivosť, človek s veľkým srdcom a zmyslom pre kolektív. Písali sme si pred niekoľkými dňami, tešila sa na novú sezónu. Aj svoj posledný boj viedla skromne, nesťažovala sa. Na javisku sa vžila do akcie, veď naozaj žila divadlom. Darinka, budete nám chýbať, smútime, v mene svojom aj celého zborového kolektívu vyjadrujem úprimnú sústrasť celej rodine,“ smútia kolegovia.

Umelkyňa bojovala s ťažkou chorobou, ktorá ju nakoniec premohla, no jej odvaha a vytrvalosť budú navždy inšpirovať jej okolie. „Čas je to najdôležitejšie v našich životoch, nepremárnite ho zbytočnosťami. Nikdy človek nevie kedy príde jeho posledná hodina. Všetkým známym, jej kolegom, a tým, ktorí mamku poznali chcem oznámiť, že mojej mamine posledná hodina prišla v sobotu poobede po neskutočnom niekoľko ročnom boji s ťažkou chorobou. Jednu bitku vyhrala no vojnu nezvládla. Čas a miesto poslednej rozlúčky oznámim hneď ako to bude možné. Buďte zdraví, a užívajte si život,“ odkazuje jej syn na sociálnej sieti.