VIDEO: Jeden auto chlapcom na priechode zastavil, druhý nie. V Banskej Bystrici mohlo dôjsť k tragédií


VIDEO: V Banskej Bystrici vodič nezastavil chlapcom na priechode

Foto: VIDEO: Jeden auto chlapcom na priechode zastavil, druhý nie. V Banskej Bystrici mohlo dôjsť k tragédií Foto: Facebook

Na cestách často vidíme chodcov čakajúcich pri priechode, no zatiaľ čo im jeden vodič zastaví, aby im umožnil prejsť, iní vodiči často zrýchľujú alebo sa snažia obísť zastavené vozidlo.

Zbytočne chlapcov ohrozil

V Banskej Bystrici v mestskej časti Radvaň stáli pri priechode dvaja chlapci. Priechod pre chodcov, cez ktorý plánovali prejsť, je umiestnený na štvorprúdovej vozovke. Daný úsek je veľmi frekventovaný a priechod pre chodcov nie je riadený žiadnou svetelnou signalizáciou. 

Vodič v pravom pruhu zastavil a dal chlapcom prednosť. Po tom ako chlapci vyšli na cestu sa pred nimi objavilo rýchlo idúce vozidlo, ktoré pred priechodom nezastavilo, aj keď muselo vidieť stojace vozidlo v pruhu vedľa neho. 



Čo na to zákon?

Podľa zákona o cestnej premávke (8/2009 Z.z.), konkrétne § 4 ods. 4, platí: Ak vodič zníži rýchlosť jazdy alebo ak zastaví vozidlo pred priechodom pre chodcov alebo pred priechodom pre cyklistov, aby umožnil prejsť cez cestu chodcom alebo cyklistom, vodiči ostatných vozidiel idúcich rovnakým smerom sú takisto povinní znížiť rýchlosť jazdy alebo zastaviť vozidlo; to neplatí pre vodiča električky.

Zodpovednosť na oboch stranách

Chodci musia dodržiavať pravidlá, ale často sú medzi nimi deti, starší ľudia alebo osoby so zdravotnými problémami. Vodiči, ktorí absolvovali autoškolu, by mali byť zodpovední a ohľaduplní.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Zdroj: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj