VIDEO: V Banskej Bystrici je podľa občanov zle vyriešený prístup na diaľnicu. Máte v úseku problém aj vy?


VIDEO: V Banskej Bystrici je podľa ľudí zle vyriešený prístup na diaľnicu

Foto: VIDEO: V Banskej Bystrici je podľa občanov zle vyriešený prístup na diaľnicu. Máte v úseku problém aj vy? Foto: Facebook / Dopravný servis Banskobystrický kraj

Výjazd za Banskou Bystricou je podľa niektorých obyvateľov príliš krátky na plynulé radenie sa na diaľnicu. Väčšina vodičov má problém na cestu bezpečne vyjsť. 

Na sociálnej sieti vodič Filip zdieľal video z krízového miesta Banskej Bystrice. Pri východe z mesta majú vodiči problém vyjsť na diaľnicu z napájacieho pruhu, v ktorom je najvyššia povolená rýchlosť 50 km/h. Pruh určený na pripojenie sa, je veľmi krátky a rozbiehajúce sa autá z mesta na diaľnici často zaplnia oba diaľničné jazdné pruhy. Vodiči, ktorí s vozidlami na diaľnicu vychádzajú, sú pravidelne nútení autom úplne pribrzdiť, čím sa východ na diaľnicu stáva ešte nebezpečnejším. 

Na videu, ktoré Filip zdieľal je natočená situácia, kedy ho auto, ktoré išlo za ním, „vyblikávalo“. To mu ale nepomohlo, keďže vodič pred ním, čiže Filip, sa nemal kam odstúpiť. Obe vozidlá boli nútené v pripájacom pruhu takmer úplne zastaviť, dokiaľ pravý jazdný pruh diaľnice nebol úplne prázdny. 



Banskobystrickí vodiči reagovali na video s tým, že podobné situácie dôverne poznajú. Sami sa v nich niekoľkokrát ocitli. „No tam je to totálne zle riešené... Akože to je pravda, že z päťdesiatky na diaľnicu je to podľa mňa dosť nebezpečné,“ reagovala Mariana. 

Je to zle riešené, ale dá sa tam pekne napojiť. Stačí sa pred napojením 50 metrov začať pozerať, či sa bude dať v pohode pripojiť. Žiaľ sa 99 percent ľudí začne pozerať na diaľnicu až keď už sú na tom napojení,“ konštatoval Branislav.

Podľa slov dopravného analytika, Jozefa Drahovského, nie je pripájanie spravené poriadne, podľa nariadení.  „Chýba tam zrýchľovací pruh o adekvátnej dĺžke, kedy vodič sa orientuje podľa toho čo vidí v spätnom zrkadle. Dané miesto je potrebné stavebne aj dopravným značením upraviť tak, aby vodič mal stopčiaru na ktorej zastaví a pri vhodnej medzere vozidiel na diaľnici následne zrýchli až na rýchlosť, ktorú majú vozidlá na diaľnici, tak aby sa mohol bezpečne zaradiť,“ uviedol.



Zdroj: Facebook / Dopravný servis Banskobystrický kraj