Zvolenčanov čakajú od dnes tri náročné dni. Doprava bude omedzená pre autá aj autobusy


Zvolenčanov čakajú tri náročné dni. Začína rekonštrukcia kruhového objazdu

Foto: Zvolenčanov čakajú od dnes tri náročné dni. Doprava bude omedzená pre autá aj autobusy Foto: Facebook/Mesto Zvolen

Najskôr Národná diaľničná spoločnosť ohlásila opravu mosta pod Pustým hradom. O pár týždňov neskôr Banskobystrický samosprávny kraj začal s výstavbou kruhovej križovatky na Rákoši. Ako informuje Zvolen, mesto navyše nevyhnutne potrebuje opravovať svoje vlastné cesty a križovatky.

Nové kryty dostali vozovky na uliciach Bystrický rad a J. Kozáčeka. Už v stredu príde na rad oprava kruhovej križovatky na ulici V. P. Tótha.


„Dlho sme zvažovali, či sa do nej pustiť v aktuálnej situácii. Náš najstarší kruhový objazd je, žiaľ, v stave, kedy sa oprava stala úplnou nevyhnutnosťou. Nejeden vodič by si tu pri menej opatrnom prejazde mohol poškodiť svoje vozidlo. Vypadané sú dlažobné kocky na okraji, rozpadáva sa dokonca aj samotné betónové vnútro,“ vysvetlil zvolenský primátor Vladimír Maňka.

„Ak máme pristúpiť k rekonštrukcii, musíme to urobiť teraz. Lebo hoci je dopravná situácia komplikovaná, najmenej vozidiel sa v uliciach pohybuje práve počas letných prázdnin. Neviem si predstaviť odložiť práce na jeseň, kedy sa cesty opäť zaplnia,“ doplnil.


Zdroj: zvolen.sk

Oprava má byť čo najrýchlejšia

Keďže ide o rozsiahlejšiu rekonštrukciu, mesto vraj dbá na to, aby doba, počas ktorej bude križovatka neprejazdná, bola čo najkratšia. „Pôjde o päť dní, z toho len tri pripadnú na pracovný týždeň,“ uviedol Maňka s dodatkom, že práce sa začnú v stredu. Od budúceho týždňa tak bude križovatka opäť prejazdná pre osobnú dopravu.

Aby nebolo nutné pristupovať k opravám každý druhý rok, mesto pristúpi k trvácnejšiemu riešeniu. „Dlažobné kocky nahradíme špeciálnym červeným betónom – toto riešenie sa nám osvedčilo napríklad pri oprave priechodu pre chodcov a autobusového zálivu popred neďaleký obchodný dom Centrum. Keďže tento druh betónu potrebuje na vyzretie zhruba tri týždne, stredový kruh bude po celú dobu ohradený a z prejazdu bude vylúčená nákladná doprava,“ ozrejmil vedúci odboru dopravy Pavel Brťka.

Kým vodiči osobných motorových vozidiel pocítia výraznejšie obmedzenie len v priebehu troch dní, autobusy mestskej hromadnej dopravy budú jazdiť po obchádzkových trasách takmer mesiac. Pre cestujúcich to však nebude znamenať výraznejšie komplikácie.

Dve zastávky na ulici J. Kozáčeka budú presunuté o niekoľko desiatok metrov ďalej na Lihoveckého ulicu. Zastávka z ulice V. P. Tótha bude dočasne presunutá na neďaleký Bystrický rad. Práve z dôvodu týchto zmien nebude možné počas uvedenej doby parkovanie v časti Lihoveckého ulice a Bystrického radu.

Zvolenský primátor žiada vodičov o trpezlivosť. „V našom meste sme zvládli nejednu ťažkú dopravnú situáciu, verím, že zvládneme aj tú, ktorá nás čaká od stredy do piatku. Výsledkom bude ďalšia zrekonštruovaná križovatka, ktorú nebudeme musieť kvôli opravám zatvárať po dlhú dobu,“ uviedol na záver Maňka.

Zdroj: zvolen.sk



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj