Zomrela známa banskobystrická osobnosť: Jeho piesne poznáte z relácie Repete


Zomrel Banskobystrický dirigent

Foto: Zomrela známa banskobystrická osobnosť: Jeho piesne poznáte z relácie Repete Foto: STVR

Banskobystrický magistrát dnes oznámil smutnú správu o úmrtí slovenského hudobného skladateľa a dirigenta Pavla Janíčka. Tento renomovaný umelec, ktorého meno je späté s mnohými známymi orchestrami, bol známy nielen na regionálnej, ale aj celoštátnej úrovni.

Zaslúžil sa o výrazný rozvoj umenia

Pavol Janíček, ktorý nás opustil vo veku 86 rokov, sa výrazne zaslúžil o rozvoj hudobného a tanečného umenia. Jeho diela zahŕňali rôzne hudobné žánre, vrátane populárnej a vážnej hudby, a taktiež scénickú hudbu pre balet a muzikály.

Od roku 1975 zložil a nahral stovky piesní, ktoré boli odvysielané v Slovenskom rozhlase, Slovenskej televízii a mnohých súkromných médiách. Venoval sa aj tvorbe pre deti a získal cenu primátora mesta Banská Bystrica v roku 2008.

Pavol Janíček, Zdroj: Facebook - Pavol Janíček



Jeho piesne ste mohli začuť v relácii Repete

Janíčkove diela sa objavili v populárnej hudobno-zábavnej relácii Repete, kde ich interpretovali známi speváci ako Karol Konárik, Róbert Kazík a Helena Blehárová. Okrem toho spolupracoval s orchestrom Gustáva Broma a textármi ako Alojz Čobej, Ján Štrasser a Rudolf Rusiňák.

Jeho tvorba zahŕňala projekty ako Žltá ľalia a Vzriesenie, pri ktorých spolupracoval s Fakultou muzických umení a Fakultou dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Takisto prispel k muzikálu Skúška z dospelosti v spolupráci s Rádiom Lumen.

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici organizovala priateľské stretnutie s Pavlom Janíčkom v rámci cyklu Osobnosti, kde bol predstavený ako autor znelky pre túto inštitúciu a Verejnú knižnicu Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Zdroj: sme.sk

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj