Nočnú oblohu začiatkom týždňa rozžiari meteorický roj. Padajúce hviezdy môžete pozorovať voľným okom


Očarujúce padajúce Perzeidy budeme môcť vidieť už budúci týždeň

Foto: Nočnú oblohu začiatkom týždňa rozžiari meteorický roj. Padajúce hviezdy môžete pozorovať voľným okom Foto: Ilustračné. Zdroj: canva.com

Čoskoro budeme môcť pozorovať jeden z najkrajších prírodných úkazov. Tento rok Slovensko čaká jedinečný zážitok, na oblohe sa totiž objaví jeden z najvýraznejších meteorických rojov – Perzeidy, ktorý zvyšuje v týchto dňoch aktivitu. Svoj vrchol dosiahne v noci z 12. na 13. augusta.

„Roj je činný od poslednej dekády júla do polovice augusta, pričom jednotlivé meteory sa vyskytujú až do polovice septembra. Šírka prúdu je zhruba 65 miliónov km. Centrálne vlákno je pomerne úzke, má asi 10 miliónov km. Za štyri dni okolo maxima, ktoré bude v noci z 12. na 13. augusta, stretne Zem 62 % všetkých Perzeíd,“ vysvetlil docent Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV, v. v. i.

Ako ďalej informoval, podmienky na pozorovanie v roku 2024 sú priaznivé pred maximom. V čase maxima bude Mesiac v prvej štvrti, po maxime budú lepšie podmienky na pozorovanie až po západe Mesiaca v druhej polovici noci. „Pozornosť treba upriamiť k súhvezdiu Perzea – na severovýchodnú časť oblohy. V tomto súhvezdí sa nachádza radiant roja, teda miesto na oblohe, z ktorého meteory zdanlivo vylietavajú,“ dodal astronóm.

Čo sú to Perzeidy?

Perzeidy sú jedným z najznámejších meteorických rojov, ktoré Zem každoročne prelietava. Tento roj vzniká z drobných častíc, ktoré zostali po kométe Swift-Tuttle. Keď sa tieto čiastočky stretávajú s atmosférou Zeme, zhoria a vytvoria svetelné stopy, ktoré nazývame meteory alebo “padajúce hviezdy”.


Kedy a kde ich pozorovať?

Perzeidy sú aktívne od polovice júla do konca augusta, ale najväčšia intenzita je vždy okolo 12. a 13. augusta. Tento rok sa očakáva, že vrchol Perzeid bude mimoriadne jasný a na Slovensku bude pozorovateľný od neskorého večera až do skorého rána. Najlepšie podmienky na pozorovanie budú v oblastiach s nízkym svetelným znečistením, preto sa odporúča vyhnúť sa veľkým mestám. Dediny, horské oblasti alebo chránené krajinné oblasti poskytujú ideálne prostredie na sledovanie tohto prírodného divadla.

Ako ich pozorovať?

Na sledovanie Perzeidov nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie. Stačí sa vybrať na tmavé miesto s dobrou viditeľnosťou, pohodlne sa usadiť a počkať, kým sa vaše oči prispôsobia tme. Akonáhle sa zreničky prispôsobia, môžete očakávať, že uvidíte až desiatky meteorov za hodinu. Ak máte možnosť, pripravte si ležadlo alebo deku, aby ste mohli pohodlne sledovať oblohu. Taktiež nezabudnite na teplé oblečenie, pretože v noci môže byť chladno aj v letných mesiacoch.

Prečo sú Perzeidy výnimočné?

Perzeidy sú často označované ako “kráľ meteorických rojov”. Sú to jedny z najvýraznejších a najspoľahlivejších meteorických rojov v roku. Ich vrchol sa každý rok zhoduje s letnými mesiacmi, keď sú noci teplé a dlhé, čo zvyšuje ich atraktivitu. Okrem toho, že sú Perzeidy viditeľné voľným okom, tento rok ich pozorovanie nebude rušené ani splnom mesiaca. To znamená, že podmienky budú ideálne pre maximálnu viditeľnosť.



Košice
Žilina
Trenčín
Žilina
Prešov
Prešov
Trnava
Nitra
Košice
Bratislava
Bratislava
Nitra
Trnava
Trenčín