FOTO: Na štiavnickom námestí v sobotu ožijú staré tradície. Na Nezabudnuté remeslá 2024 putuje stovka remeselníkov


FOTO: Na štiavnickom námestí v sobotu ožijú staré tradície. Na Nezabudnuté remeslá 2024 putuje stovka remeselníkov
Galéria: 5 fotiek
Foto: kultura.banskastiavnica.sk

Už túto sobotu 3. augusta navštívi Banskú Štiavnicu stovka remeselníkov a predajcov. Tí predstavia svoje umenie a remeslá priamo na Námestí svätej Trojice a Radničnom námestí pri príležitosti podujatia Nezabudnuteľné remeslá 2024. Okrem toho na všetkých návštevníkov čaká aj bohatý program, ktorý priblíži históriu a tradície mesta.

Vystúpia folklórne súbory Marína zo Zvolena a Haviar z Rožňavy, Ľudová hudba Pokošovci, divadelné súbory Jaja a Babadlo či historik Daniel Harvan. Podujatie poskytne návštevníkom unikátny pohľad do minulosti. Dozvedia sa viac o tom, ako sa pracovalo s rôznymi druhmi vlákna, ako fungovala cechová a priemyselná výroba, aj ako sa tieto tradície prenášajú do súčasnosti.



Stovka predajcov ponúkne nielen svoje výrobky, ale aj možnosť spoznať ich prácu zblízka. Návštevníci budú mať možnosť zapojiť sa do rozhovorov s majstrami a dozvedieť sa viac o tradičných technikách a postupoch, ktoré používajú pri svojej práci. 

Aby toho nebolo málo, pre návštevníkov budú pripravené aj ochutnávky tradičných jedál a nápojov. Toto podujatie je tak ideálnou príležitosťou na strávenie príjemného dňa v spoločnosti rodiny a priateľov, spoznávanie histórie a podpory miestnych remeselníkov.

V rámci príprav na podujatie bude od piatku 18:00 hod. obmedzená doprava na Námestí svätej Trojice a Radničnom námestí. Mesto prosí všetkých obyvateľov a návštevníkov o rešpektovanie týchto obmedzení, ktoré potrvajú do soboty 22:00 hod. Tieto opatrenia sú nevyhnutné pre bezpečnosť všetkých zúčastnených.





Zdroj: Facebook/Mesto Banská Štiavnica