Žiarčania, za parkovanie na týchto chodníkoch dostanete pokutu. Mestská polícia bude nekompromisná


Žiarčania, za parkovanie na týchto chodníkoch vám hrozia pokuty

Foto: Žiarčania, za parkovanie na týchto chodníkoch dostanete pokutu. Mestská polícia bude nekompromisná Foto: ziar.sk

Od októbra minulého roka vstúpila do platnosti takzvaná chodníková novela. Hovorí o tom, že na chodníkoch, ktoré nebudú označené dopravným značením umožňujúcim parkovanie, autá stáť nemôžu.

Ako priblížil náčelník Mestskej polície v Žiari nad Hronom Róbert Šiška, najmä na Ulici SNP a Ulici Partizánskej tento zákaz vodiči často ignorovali. Okrem toho, že boli obmedzovaní a ohrozovaní chodci, často dochádzalo k blokovaniu výjazdov a vjazdov do dvorov obytných domov a prevádzok.


„Za ten čas tam na chodníkoch zvykli vozidlá stáť s tým, že ich nikto neriešil. Historicky to bolo tak zaužívané, pokiaľ vodič vozidla ponechal voľnú časť chodníka o šírke 1,5 m. Bolo to aj z toho dôvodu, že zámer mesta vyznačiť dopravným značením niektoré úseky a umožniť tak parkovanie na chodníkoch v tejto časti mesta, bol stále v procese,“ uviedol náčelník mestskej polície.


Dopravné značky sú však už osadené a miesta, kde je umožnené parkovanie na chodníkoch, sú už riadne vyznačené vodorovným dopravným značením. Mestská polícia už viac nebude „privierať oči“ a parkujúcich vodičov začneme riešiť v zmysle platnej legislatívy,“ dodal Róbert Šiška.

Tento zákaz neplatí pre vodičov, ktorí majú riadne označené parkovacie miesto na týchto uliciach. Ide predovšetkým o obyvateľov, ktorí majú vyznačené parkovanie pred vlastným domom alebo o majiteľov prevádzok, ktoré tam majú vyznačené miesto na parkovanie pre služobné automobily.

„Na ďalších miestach, ktoré označenie nemajú, stáť s autom nemôžete, inak vás pokuta neminie. A to ani v prípade, že necháte 1,5 metra voľného miesta pre chodcov. Zákon je jasne definovaný a má uľahčiť chodcom pohyb po chodníkoch,“ informovalo mesto na webe.



Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj