V Banskej Bystrici začala rekonštrukcia najzanedbanejšej ulice v mestskej časti Uhlisko


Začala rekonštrukcia najzanedbanejšej ulice v mestskej časti Uhlisko

Foto: V Banskej Bystrici začala rekonštrukcia najzanedbanejšej ulice v mestskej časti Uhlisko Foto: banskabystrica.sk

Banskobystrická samospráva sa počas leta zameriava na budovanie a legalizovanie parkovacích miest v lokalitách, v ktorých od septembra vzniknú nové zóny regulovaného parkovania. Okrem rozbehnutých stavebných prác v Podlaviciach sa aktuálne začína rozsiahla rekonštrukcia ulice Na Uhlisku.

Do aktivít súvisiacich so zriadením nových rezidentských zón, v ktorých bude platiť nový režim parkovania od septembra 2024, investuje mesto takmer pol milióna eur. Mesto o tom informuje na svojom webe.


V Podlaviciach sa doposiaľ podarilo rozšíriť parkovisko na Javorovej ulici a vybudovať zo zatrávňovacích panelov komfortné legálne parkovacie miesta na Limbovej ulici. Do konca prázdnin prejde stavebnými úpravami aj Povstalecká ulica, v priestore medzi hlavnou cestou a predajňou potravín. V utorok sa mechanizmy presunuli aj na ulicu Na Uhlisku, ktorú čaká po rokoch významná rekonštrukcia. Plánovaná výška investície do obnovy tejto cesty sa odhaduje na 240-tisíc eur.

„Ide o najviac zanedbanú ulicu v tejto mestskej časti. V súčasnosti je obojsmerná, a teda nespĺňa šírkové parametre na legálne parkovanie vozidiel. Preto sme sa rozhodli túto cestu zjednosmerniť, a tak vytvoriť legálnu možnosť parkovať na nej autá. Zároveň, využitím celej šírky komunikácie na jej začiatku v smere od ulice 9. mája, budeme môcť vytvoriť parkovacie miesta po oboch stranách cesty, čím sa ich počet zvýši. Stavebné práce sa zamerajú nielen na výmenu asfaltových povrchov a realizáciu odvodnenia, ale v podstatnej časti aj na výmenu podložia, ktoré je nestabilné a má hlavný podiel na súčasnom stave cesty,“ uviedol Jakub Gajdošík, 1. zástupca primátora.


Stavebné práce na ulici Na Uhlisku rozdelila samospráva do troch etáp, aby boli obyvatelia žijúci v tejto lokalite obmedzení čo najmenej.

Zdroj: banskabystrica.sk

Okrem zmeny organizácie dopravy ulice Na Uhlisku dôjde aj k zjednosmerneniu všetkých priľahlých ulíc, ktoré ju spájajú s Bellušovou ulicou. Týmto krokom zlegalizuje samospráva na jednotlivých uliciach desiatky parkovacích miest, kde v súčasnosti parkujú vozidlá v rozpore s dopravnými predpismi.

„Tieto ulice budú zaradené do zóny regulovaného parkovania, s cieľom zvýšiť komfort parkovania najmä obyvateľom s trvalým pobytom v našom meste. Ak niekto nie je držiteľ rezidentskej parkovacej karty, v čase od 17:00 hod. do 7:00 hod. si bude musieť uhradiť parkovné v osadených parkomatoch, prostredníctvom smsky alebo online aplikácie datamesta. Prípadne môže využiť bezplatné záchytné parkovisko na Mičinskej ceste,“ doplnil Gajdošík.

Mesto avizuje, že všetky získané financie z rezidentského parkovania sa do lokality vrátia späť v podobe obnovy ďalších ciest, chodníkov a budovania parkovacích miest.



Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj