Stĺp v strede cesty a chodník pomaly uteká preč. Bystričania žiadajú o bezpečný chodník v Radvani


Banskobystričania žiadajú o bezpečný chodník v Radvani

Foto: Stĺp v strede cesty a chodník pomaly uteká preč. Bystričania žiadajú o bezpečný chodník v Radvani
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook

Chodník v mestskej časti Radvaň v Banskej Bystrici je pre chodcov, ktorí ním prechádzajú, hlavolamom. Stredom sa ísť nedá, pretože je v ceste elektrický stĺp. Pri jeho obchádzaní chodci môžu buď padnúť na cestu alebo si vytknúť členok na rozpadajúcej sa dlažbe. Radvančania žiadajú nápravu.

Na internete sa stredom záujmu stal radvanský chodník. Diskusiu rozvírila občianka Kristína. „Chcela by som poprosiť kompetentných, že by dali opraviť tento chodník pri McDonalde. Stačí len posunúť ten vykrivený rad kociek a doplniť ten za ním a obrubník, aby sa to časom zase nezvlnilo a kocky nezmizli,“ uviedla na sociálnej sieti, kde prišla s návrhom na opravu. 


Kristína po chodníku chodieva na bicykli denne a už viackrát sa jej stalo, že z neho skoro spadla rovno na cestu pod auto. „Jasné, môžem aj zliezť z bicykla, obísť to a nasadnúť zase za tým, alebo ísť po druhej strane, no myslím, že chodníky by sa mohli udržiavať v prevádzky schopnom a bezpečnom stave,“ doplnila. 

Galéria: 5 fotiek

Problém nemajú len cyklisti

Veľa občanov nesúhlasí, aby sa po chodníkoch chodilo na bicykli, no súhlasia aby sa chodník opravil, no najmä pre chodcov.  „Hlavne tento chodník nie je určený na bicykle,“ píše jeden z Radvančanov, s ktorým súhlasila aj Andrea a Róbert, ten však zdôraznil aj iné skupiny ľudí, ktoré môžu mať s chodníkom problém. „Ako tadiaľ majú napríklad prejsť mamičky s kočíkmi? Alebo ako tadiaľ má prejsť pešiak bez toho, aby si nevykĺbil členok alebo nenarazil do stĺpu?“ pýta sa. 


Galéria: 5 fotiek

V úseku, na ktorom sa nachádza poškodený chodník chýba časť cyklotrasy. Táto cesta je preto úsekom, ktorý spája dve trasy pre cyklistov. Tí majú možnosť ísť po frekventovanej štvorprúdovej ceste, ktorá sa napája na kruhový objazd alebo prejsť cez opustený obchodný park popri obchodnom dome Kaufland. Viacerí cyklisti si však vyberú tú najkratšiu trasu, ktorá vedie práve po spomínanom chodníku. 

Sťažnosti už boli aj minulý rok

„To nie je chodník ani pre peších. Skúste tadiaľ prejsť s kočíkom,“ vyjadril sa Peter. „To som zvedavá, či to niekto opraví. U nás v Sásovej takto vyzerajú schody a viac ako rok po nahlásení a urgencii nič,“ napísala Ľubica, ktorá dúfa, že sa podobné malé mestské opravy začnú riešiť.  Podľa niektorých je už chodník v plánoch opravy.

Cez portál odkazprestarostu.sk sa na nebezpečný chodník sťažovali občania totiž už niekoľkokrát. Samospráva im však začiatkom minulého roka dala nasledovnú odpoveď: „Dobrý deň, pozemok vedľa chodníka nie je v majetku mesta BB. Z tohto dôvodu nevieme daný chodník rozšíriť.“ Tento rok však odpoveď na portáli znela inak. „Zaradili sme do plánu opráv,“ napísala samospráva. 

Naša redakcia kontaktovala mesto, aby nám situáciu s chodníkom vysvetlilo a uviedlo, komu patrí a kto by sa jeho oprave mohol venovať.

„V tomto prípade nejde o chodník, ale o spevnenú plochu, ktorá nie je vo vlastníctve a správe mesta Banská Bystrica. Mesto však má na uvedenom úseku záujem o vybudovanie bezpečného chodníka, ktorý bude vyhovovať technickým normám. V tejto súvislosti sa už uskutočnili rokovania s investorom stavieb na priľahlých pozemkoch, ktorý je naklonený tejto požiadavke vyhovieť,“ informovala hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.





Zdroj: Facebook, odkazprestarostu.sk

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj