Začala platiť jednodňová diaľničná známka. Aké sú jej podmienky a koľko stojí?


Začala platiť jednodňová diaľničná známka. Koľko stojí?

Foto: Začala platiť jednodňová diaľničná známka. Aké sú jej podmienky a koľko stojí? Foto: NDS, upravené redakciou

Motoristi od 1. augusta môžu na slovenských diaľniciach a rýchlostných cestách využívať jednodňovú diaľničnú známku. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) oficiálne spustila jej predpredaj už 24. júla 2024. Vláda prijala nariadenie, ktorým sa ustanovuje, že sa bude predávať za 5,4 eura.

„Samotné nastavenie ceny vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej Únie, v ktorej je stanovená cena jednodňovej známky na 9 percent ceny ročnej,” priblížila NDS v tlačovej správe.


Známka bude platná len na konkrétny deň, ktorý si zákazník určí, do polnoci. Ak si kúpite jednodňovú známku ráno, platiť vám bude do polnoci toho istého dňa. Rovnako ako v Rakúsku, Maďarsku a Českej republike nebude platiť 24 hodín od zakúpenia.


Motoristi si ju môžu zakúpiť prostredníctvom oficiálneho portálu e-znamka.sk, cez oficiálnu aplikáciu alebo prostredníctvom 380 predajných miestach na celom Slovensku. Očakáva sa, že jednodňovú známku budú využívať prevažne zahraniční vodiči, ktorí budú Slovenskom len prechádzať.

Z ponuky zároveň zmizne tá, ktorá bola donedávna najobľúbenejšia. Ročnú diaľničnú známku nahradí 365-dňová. Platnosť už zakúpených ročných známok však platí štandardne do 31. januára 2025. V platnosti naďalej ostávajú 365-dňová, 30-dňová, 10-dňová diaľničná známka a od 1. augusta aj jednodňová.

Foto: eznamka.sk

 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu