Žiarčania sa sťažujú na popíjajúcich tínedžerov či neporiadok na ihriskách. Ako reaguje mesto?


Žiarčania sa sťažujú na opitých tínedžerov či neporiadok. Mesto reaguje

Foto: Žiarčania sa sťažujú na popíjajúcich tínedžerov či neporiadok na ihriskách. Ako reaguje mesto? Foto: ziar.sk

Mesto Žiar nad Hronom obdržalo v poslednom čase viacero podnetov od obyvateľov, ktoré sa týkali neporiadku na ihriskách. Najčastejšie išlo o zničené herné prvky, tabule s prevádzkovým poriadkom či rozbité sklo na miestach určených na hranie sa detí.

Obyvateľom tiež prekážajú popíjajúci tínedžeri, ktorí sa na ihriskách zgrupujú a robia neporiadok a hluk. Ako píše mesto, aj napriek týmto hláseniam mestská polícia doteraz nezaznamenala žiadne oznámenia ani podnety. Ak ste však boli svedkom ničenia alebo vandalizmu, máte volať na číslo 159.


„Rada by som vás požiadala o riešenie mládeže na Pod vŕškoch. Sedia na detských ihriskách, pijú, fajčia a nadávajú. S malými deťmi sa tam vôbec nedá byť. Aj po upozorneniach, aby sa slušne vyjadrovali, to pokračuje naďalej. Chápem ich, sú mladí, musia tým prejsť, ale proste nie na detských ihriskách. Tie majú slúžiť rodičom s malými deťmi,“ takto znie jeden z niekoľkých podnetov, ktoré mestu cez sociálne siete adresujú rozhorčení obyvatelia mesta.

Ihriská ničia vandali

V mestskom Parku Štefana Moysesa zas nedávno došlo k poškodeniu lanovej dráhy, pričom poškodená časť bola opáskovaná a aktuálne sa čaká na opravu, ktorú má vykonať zriaďovateľská firma. Na ihrisku Guliver na Ulici Sládkovičovej, ako aj na Retro ihrisku vo dvore na Ulici Štefana Moysesa, bol nahlásený zvýšený výskyt ostrého odpadu.

Lepšie na tom nie je ani ihrisko na sídlisku „Hviezdoška,“ na ktorom obyvatelia dokonca odfotili, ako neznámy mladík leží v ochrannej sieti, ktorá slúži na oddelenie hracej plochy od zóny s hernými prvkami a ktorú si evidentne pomýlil s hojdacou sieťou na oddych.


Mesto vyzýva návštevníkov ihrísk na zvýšenú opatrnosť a pokiaľ občania zaznamenajú ničenie majetku, majú sa obrátiť priamo na mestskú políciu. „Operátori mestského kamerového systému, ako aj hliadky Mestskej polície, sa počas hliadkovej služby sústreďujú hlavne na kontrolu majetku mesta. Školské a detské ihriská, ktoré pravidelne kontrolujú, odomykajú a aj uzatvárajú,“ uviedol Juraj Horváth z Oddelenia priestupkového a správneho konania.

„V prípade znečistenia, poškodenia, to hliadka zdokumentuje a postúpi zodpovednej osobe, ktorá zabezpečí odstránenie, opravu. V prípade vandalizmu to bude hliadka hneď na mieste riešiť ako priestupok proti verejnému poriadku,“ dodal.

Pomôcť môžu aj obyvatelia

Detské ihriská bývajú otvorené od apríla do novembra v čase od 8:00 do 20:00 hodiny a počas letných prázdnin sú otvorené do 21:00. V prípade nepriaznivého počasia sa ihriská neotvárajú z bezpečnostného hľadiska. 

„Detské ihriská a oddychové zóny sú kontrolované každý týždeň vizuálne a v prípade zistenia menších nedostatkov sa urobí odstránenie v čo najkratšom čase. To sa týka aj čistenia plôch, či už oplotených alebo neoplotených ihrísk – zametanie plôch, vyzbieranie odpadkov,“ povedala Denisa Mindová z oddelenia správy majetku.

„Pokiaľ nájdete sklo na ploche ihriska, ako tomu bolo napríklad na retro ihrisku, je potrebné, aby sa nám takéto veci vždy nahlasovali, aby sme ich mohli hneď odstrániť,“ dodala s tým, že oplotenie tohto ihriska ale neprichádza do úvahy. „Je potrebné upozorniť obyvateľov, že si tieto problémy robíme sami. Keby každý jeden prispel, či už k vyzbieraniu odpadkov, aj to by stačilo,“ uzavrela Mindová.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj