Príde na Slovensko ďalšia automobilka? Záujem má vraj čínska štátna SAIC


Na Slovensko možno príde ďalšia automobilka. O koho ide?

Foto: Príde na Slovensko ďalšia automobilka? Záujem má vraj čínska štátna SAIC Foto: China Services Info

Čínska štátna automobilka SAIC zvažuje lokalitu pre svoj európsky závod. V hre je údajne aj Slovensko, investor si má však vyberať ešte z troch ďalších krajín. O záujme čínskeho výrobcu áut ako prvé informovali Hospodárske noviny.

Na Slovensku aktuálne pôsobia KIA, Volkswagen, Stellantis, Jaguar Land Rover a Volvo. Ak by sa Čínania rozhodli pre Slovensko, išlo by o ďalšie posilnenie výroby automobilov u nás. Tá už v súčasnosti ťahá slovenskú ekonomiku a zamestnanosť.


Okrem Slovenska sa čínsky výrobca údajne zaujíma aj o Maďarsko, Česko a Španielsko. Európska fabrika SAIC by mala začať vyrábať v roku 2027. Zatiaľ nie je známe, kde presne by na Slovensku mohol nový závod vyrásť. Číňania majú údajne záujem o lokalitu s dobrou dopravnou dostupnosťou a tiež s dostatok energetických zdrojov.

„Ak by sme SAIC naozaj získali, ročná výroba osobných automobilov v krajine by sa pritom podľa prepočtov Denníka E mohla dostať až k dvom miliónom. SAIC ešte rozsah svojej novej európskej výroby nespresnil, no nové automobilky investori stavajú s ročnou produkciou minimálne okolo štvrť milióna áut a pätica už získaných automobiliek má po dosiahnutí plnej kapacity produkovať skoro 1,7 milióna áut,“ píše o možnom náraste produkcie automobilov po možnom príchode ďalšej značky na Slovensko Denník N.


Automobilka SAIC vznikla v roku 1955 a v súčasnosti patrí medzi štyri najväčšie štátne firmy na výrobu áut v Číne. Aktuálne sa zameriava na produkciu elektromobilov. Rozhodnutie investovať v Európe zrejme urýchlilo uvalenie ciel zo strany Európskej komisie na dovoz čínskych elektromobilov. Ich výrobou priamo na území Európskej únie by sa im automobilka vyhla.

Čínske investície na Slovensku

Záujem o čínske investície na Slovensku spomínal pred niekoľkými mesiacmi premiér Robert Fico. Vláda podľa neho chce, aby sa Číňania u nás zúčastňovali veľkých infraštruktúrnych projektov, ako sú napríklad stavby diaľnic, alebo železníc.Tie sa väčšinou stavajú prostredníctvom PPP projektov, do ktorých je okrem štátu zapojený ďalší partner. Tým by mohli byť čínske spoločnosti.


Fico zároveň avizoval návštevu Číny, ktorá sa mala uskutočniť v druhej polovici júna. Tieto plány však prekazil atentát na premiéra v Handlovej.

„Pripravujeme sa na veľkú návštevu Číny, táto návšteva bude od 23. do 27. júna. My chceme dať čínskym partnerom na stôl niekoľko myšlienok, alebo ideí, kde by PPP projekty mohli byť. Prvý projekt je Bratislava - Komárno, PPP projekt na druhú koľaj,“ spresnil začiatkom mája úvahy o čínskej investícii do modernizácie železničnej trate z Bratislavy do Komárna premiér.

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na kávu


Prešov
Trnava
Košice
Nitra
Bratislava
Trenčín
Prešov
Bratislava
Košice
Žilina
Nitra
Trenčín
Trnava
Žilina