VIDEO: Schátraná dominanta mesta. Dom kultúry v Banskej Bystrici po dekádach čaká zmena


Schátraná dominanta. Dom kultúry v Banskej Bystrici po dekádach čaká zmena

Foto: VIDEO: Schátraná dominanta mesta. Dom kultúry v Banskej Bystrici po dekádach čaká zmena
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook

Dom kultúry v Banskej Bystrici má za sebou neľahkú cestu. Desiatky rokov chátral a nikto mu nevenoval pozornosť. To sa však mení. V jeho okolí je počas posledných dní rušno. 

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) a mesto Banská Bystrica spojili sily a Dom kultúry je pod ich záštitou. Aktuálne na mieste prebiehajú drobné opravy, no BBSK a mesto pripravujú definitívny projekt, ktorý pomôže pri zveľadení kultúrneho centra. 


Počas posledných dní sa pracovníci venujú opravám strešného plášťa a dažďových zvodov, ktoré budove škodia najviac. 

„Pôjde naozaj len o drobné opravy ale zároveň s Banskobystrickým samosprávnym krajom pripravujeme definitívny projekt revitalizácie tohto objektu, tu v našom meste,“ povedal primátor mesta, Ján Nosko. 


Cesta domu kultúry

„Dom kultúry nikdy nepatril mestu – bol v súkromnom vlastníctve. To je jedna z hlavných príčin,  prečo je už viac ako desať rokov uzavretý a postupne chátra,“ objasnil primátor ešte minulý rok, keď sa mestu a Banskobystrickému samosprávnemu kraju podarilo Dom kultúry vydražiť. 

Galéria: 5 fotiek

„Je pred nami ešte kus cesty, a nie je na Slovensku jednoduché robiť veci, ktoré sa zdajú byť samozrejmé. Napríklad, že zachránime budovu v centre krajského mesta, ktorá slúžila ľuďom, mala jasné pôvodné určenie, má potenciál, ale ktorá už viac ako 10 rokov chátra,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Práve to malo byť dôvodom prečo sa miestna aj regionálna správa spojili a spoločnými silami začali pracovať na rozkvete kultúrneho domu v meste. 





Zdroj: Facebook / Ondrej Lunter, domkulturybb.sk

Najnovšie zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj