Smutný koniec príbehu o hrnčeku z Červeného medokýšu. Voda v prameni nie je vhodná na pitie


Foto: Smutný koniec príbehu o hrnčeku z Červeného medokýšu. Voda v prameni nie je vhodná na pitie Foto: Facebook / Mesto Zvolen

Prameň Červeného medokýšu, nachádzajúci sa pod Pustým hradom, je jedným z najobľúbenejších miest Zvolenčanov. Tento minerálny prameň má bohatú históriu plnú rôznych príbehov. V posledných rokoch sa však tento obľúbený prameň stretáva s mnohými problémami.

Opakované krádeže hrnčeka

Jedným zo smutných príbehov spojených s Červeným medokýšom sú opakované krádeže hrnčeka, ktorý slúžil na pitie vody priamo z prameňa. Hrnček, ktorý bol súčasťou prameňa, bol niekoľkokrát ukradnutý. 


Táto udalosť vždy rozvírila diskusiu medzi Zvolenčanmi, ktorí tento prameň milujú, majú k nemu niekoľkoročné spomienky a chceli by ho chrániť. Viacerí však hrnčeku, ktorý po ukradnutí poskytla miestna firma, šancu nedávali. Podľa nich mali dať na hrnček reťaz a druhý koniec prizvárať k tyčke. Mysleli si, že pri poctivosti miestnych ľudí, hrnček čoskoro opäť zmizne. 

A mali pravdu. Po dvoch týždňoch nový hrnček zmizol. Posledná krádež vyvolala veľkú diskusiu na sociálnych sieťach a medzi obyvateľmi mesta, ktorí sa pýtali, prečo niekto opakovane ničí to, čo je pre nich tak dôležité. To, či je na prameni nový hrnček už nevieme, no Červený medokýš postretla ďalšia smutná správa. 


Hrnček už viac potrebovať nebudú: Voda je nebezpečná

Nedávne rozbory vody priniesli ďalšie znepokojenie. Vo vode z Červeného medokýšu boli totiž zistené nežiadúce látky, ktoré výrazne prekračujú povolené hodnoty. Mesto Zvolen preto upozornilo svojich občanov na možné nebezpečenstvo spojené s pitím tejto vody a dôrazne odporúča, aby ju nepoužívali na pitie.


“Správa s oficiálnymi výsledkami rozboru bude zverejnená ihneď, ako ju mesto bude mať k dispozícii,” uviedlo mesto na svojej sociálnej sieti, no zatiaľ oficiálne výsledky chýbajú.

Nestabilná kvalita vody

Problémy s kvalitou vody nie sú pre Červený medokýš novinkou. Už minulý rok boli v prameni zistené fekálie, čo vyvolalo značné obavy medzi obyvateľmi. Kvalita vody v prameni je veľmi nestabilná.

Podľa hovorcu mesta Martina Svatušku pre STVR boli výsledky vody najprv pozitívne a vhodné na pitie, no ďalšie testy ukázali negatívne výsledky. Mesto Zvolen preto zabezpečuje pravidelnú kontrolu všetkých minerálnych prameňov v meste.

Červený medokýš, s jeho bohatou históriou a významom pre miestnu komunitu, si zaslúži lepší osud. Obyvatelia veria, že budúce rozbory prinesú pozitívne správy a prameň bude opäť miestom, kde sa môžu bezpečne osviežiť. 

Zvolenčanom nezostáva nič iné, ako čakať na oficiálne výsledky a veriť, že sa kvalita vody v ich milovanom prameni zlepší. Do tej doby však vodu z Červeného medokýšu nepite.





Zdroj: Facebook, STVR