Hľadá sa vojnový hrdina zo Sásovej. Poznáte Jána Lychého ?


Hľadá sa vojnový hrdina zo Sásovej. Poznáte Jána Lychého ?

Foto: Hľadá sa vojnový hrdina zo Sásovej. Poznáte Jána Lychého ? Foto: kubvtn.info

Na sociálnej sieti sa začalo hľadanie Jána Lichého. Nejde však o žiadneho nezvestného. Ján bojoval proti nacizmu na strane spojencov. Milan zdieľal na internete prosbu, ktorá smerovala na Sásovčanov. Milan totiž hľadá Jána Lychého, vojnového hrdinu v druhej svetovej vojne. 

Ján Lichý

Ján bol rodákov z mestskej štvrti Sásová z Banskej Bystrice. Bol členom Československého pešieho práporu 11 – Východného a Československého ľahkého protilietadlového pluku 200 – Východného na Strednom Východe. Neskôr počas života slúžil v Britskom kráľovskom letectve (RAF) ako mechanik v československej 311. bombardovacej peruti vo Veľkej Británii.

Československý ľahký protilietadlový pluk / zdroj: klubvtn.info


„Budem vďačný za akúkoľvek informáciu týkajúcu sa osoby Jána Lichého,“ napísal Milan. Podľa slov Sásovčanov je na sídlisku meno Lichý veľmi časté. 


„Pán Ján Lichý, žiaľ už nie je medzi nami. Rodák zo starej Sásovej, manželku mal z Rudlovej od Majlingov. Prímenie mal “HANZO”. Vzhľadom k tomu, že bol výborný futbalista, mal športové meno “KUBALA”, hral za ŠK Štefánik Rudlová. Viac rokov pôsobil ako predseda ZO SZPB - Rudlová - Sásová,“ spomenul si na Jána Jozef.

„Na ZŠ Ďumbierska robil prednášku nám ako deťom 20 rokov dozadu o svojom vojnovom pôsobení. Ak sa nemýlim, vtedy tento pan býval rovno v tom rodinnom dome ako je zastávka autobusu dole na Ďumbierskej. Z prednášky si nepamätám nič iba to, že pán už vtedy vyzeral staro, ale myslelo mu to,“  zalovila v spomienkach Alžbeta, ktorá sa s Jánom stretla ako dieťa. 

Prispejte nám na kávu

Nech sme bdelí a dokážeme prinášať nezávislé spravodajstvo aj o polnoci.

Prispieť na nezávislé správy z regiónov


Zdroj: Facebook

Odporúčané zo Slovenska

Najnovšie správy Banskobystrický kraj